Papa Francisc îi atacă pe contestatarii săi: Sunt oameni de partid, nu de Biserică
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Papa Francisc le-a răspuns contestatarilor săi şi i-a numit "oameni de partid, nu de Biserică". 

În Congo şi Sudanul de Sud a văzut tragedia umanitară legată de decenii de conflicte şi de aceea, privind spre întreaga planetă, Papa Francisc a tras un semnal de alarmă: "Lumea este în autodistrugere, să ne oprim la timp", pentru că dacă mergem mai departe cu "escaladarea, nu vom şti unde vom ajunge".

Referirea este la Ucraina, dar nu numai. Papa Francisc menţionează Siria, Yemen, Myanmar şi numeroasele conflicte din America Latină.

Papa a condamnat comerţul cu arme

Suveranul Pontif - care s-a întâlnit cu jurnaliştii împreună cu Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şi Moderatorul Bisericii Scoţiei, Iain Greenshields - nu se fereşte de întrebările despre "otrăvurile" de la Vatican şi spune că "moartea lui Benedict a fost instrumentalizată". Papa Francisc revine, de asemenea, la homosexualitate şi spune că este "păcat" să condamnăm homosexualii. În final, şi-a anunţat următoarele călătorii: Lisabona şi Marsilia. Dar şi Mongolia este pe lista de dorinţe, poate la sfârşitul lunii septembrie, şi India anul viitor. Papa Francisc - în timp ce marile puteri trimit arme în Ucraina şi se gândesc să-şi întărească arsenalele - condamnă încă o dată comerţul cu arme şi "escaladarea", cu care se trece "din bombă în bombă şi nimeni nu ştie unde şi cum se va sfârşi".

"Astăzi cred că în lume aceasta este ciuma, cea mai mare ciumă, afacerea, vânzarea de arme", a reiterat Papa Bergoglio.

Cât despre războiul din Ucraina (în mai puţin de 20 de zile se va împlini un an de la început), "eu sunt deschis să mă întâlnesc atât cu preşedinţii, cel al Ucrainei, cât şi cel al Rusiei, sunt deschis pentru întâlnire. Nu am plecat la Kiev, pentru că nu este posibil deocamdată, să merg la Moscova, dar cer dialog". Nu este posibil, pentru că Putin nu a vrut să deschidă nici măcar acea "fereastră de negociere", pe care Papa a cerut-o imediat prin intermediul Ambasadei Rusiei la Vatican. "Dar nu este singurul război", adaugă Papa Francisc.

Cei care îl contestă, "oameni de partid, nu de Biserică"

Apoi, trece la controversele "de acasă": cei care îl atacă şi "instrumentalizează moartea Papei Benedict sunt fără etică, sunt oameni de partid, nu de Biserică". "Renunţ, aceste lucruri vor cădea de la sine, unele nu vor cădea şi vom merge mai departe, aşa cum se întâmplă în istoria Bisericii", le-a spus jurnaliştilor în zbor.

"Unele poveşti care se spun, că Benedict simţea amărăciune pentru asta sau cealaltă, sunt poveşti chinezeşti", a spus Papa Francisc, traducând în italiană un mod de a spune din spaniolă referitor la lucruri inventate.

Şi acel cuvânt, "amărăciune", a fost folosit de mons. Georg Gaenswein, secretarul lui Ratzinger, care după acea ruptură cu Papa Francisc trăieşte practic în "umbră", având o funcţie de prefect pe care nu o mai exercită de doi ani. Vorbind cu afecţiune despre Benedict, "un om atât de bun, un Sfânt Părinte al Bisericii", Papa Francisc a dezvăluit o anecdotă.

"Odată am vorbit despre căsătoria persoanelor homosexuale, că este un sacrament pe care nu-l putem face sacrament, dar există posibilitatea" ca aceştia să fie protejaţi pentru bunuri sau pentru pensionare prin "legea civilă".

"O persoană care se crede un mare teolog, printr-un prieten al Papei Benedict, a mers la el şi a depus o plângere împotriva mea. Benedict nu s-a speriat, a chemat patru cardinali teologi de nivel înalt şi a spus 'explicaţi-mi asta' şi i-au explicat şi aşa s-a încheiat povestea".

Prin urmare, Ratzinger i-a dat dreptate. Iar despre homosexualitate, Papa Francisc reiterează că "este un păcat" să condamni aceşti oameni şi "o nedreptate" să-i incriminezi, aşa cum se întâmplă astăzi în aproximativ 50 de ţări din întreaga lume. În cele din urmă, dezvăluie viitoarele călătorii, iar jurnaliştilor care îl întreabă dacă mai este în stare să facă vizite atât de solicitante, precum cea din Africa în aceste zile, le răspunde cu o glumă: "Iarba rea nu piere niciodată", scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel