Data publicării:
Papa Francisc, discurs istoric în Indonezia. Ce crede despre extremismul religios
Papa Francisc a subliniat că Biserica Catolică va intensifica eforturile de dialog interreligios, cu scopul de a reduce extremismul. În fața a aproximativ 300 de politicieni și lideri religioși adunați la Palatul Prezidențial Merdeka din Jakarta, suveranul pontif a declarat: „Astfel, prejudecățile pot fi eliminate, iar un climat de respect și încredere reciprocă poate crește”.
Papa Francisc, întâmpinat cu entuziasm de mulțimea adunată
Papa Francisc a accentuat necesitatea de a aborda provocările comune, inclusiv extremismul și intoleranța, care, prin manipularea religiei, încearcă să impună ideologii folosind metode violente. Indonezia, cu o populație de aproximativ 280 de milioane de oameni, este 87% musulmană, dar Constituția țării garantează libertatea religioasă, mai scrie sursa citată.
În ultimii ani, țara a fost scena unor atacuri violente extremiste, inclusiv atentate sinucigașe în 2021 și 2022, comise de persoane afiliate grupului Jamaah Ansharut Daulah (JAD), inspirat de Statul Islamic. Un incident din 2021, petrecut înainte de Paștele creștin, a rănit cel puțin 19 persoane.
Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a exprimat recunoștința sa față de Papa Francisc pentru eforturile sale de a promova un armistițiu în conflictul dintre Statul Israel și Fâșia Gaza. „Indonezia apreciază atitudinea Vaticanului, care continuă să facă apel la pace în Palestina și să sprijine soluția celor două state”, a declarat Widodo, care urmează să își încheie mandatul în luna octombrie, după 10 ani în funcție, mai transmite sursa citată.
Papa a fost întâmpinat cu entuziasm de mulțimea adunată, care a fluturat steaguri mici ale Vaticanului și ale Indoneziei la sosirea sa la palatul prezidențial. Printre cei care l-au întâmpinat s-a numărat și Dorothea Dawai, o elevă de 10 ani, îmbrăcată în kebaya, o rochie tradițională indoneziană, care spera să primească o binecuvântare.
S-au intonat imnurile Indoneziei și ale Vaticanului
Din cauza problemelor de sănătate, Papa Francisc a fost nevoit să folosească un scaun cu rotile pentru a se deplasa, fiind întâmpinat de președinte la intrarea în clădire. Cei doi lideri au fost onorați de o gardă de onoare, în timp ce imnurile naționale ale Indoneziei și Vaticanului au fost intonate, după care au avut o întâlnire privată.
Ministrul de Externe al Indoneziei, Retno Marsudi, a informat presa că discuțiile dintre Papa Francisc și Președintele Widodo nu au vizat în mod specific conflictul dintre Statul Israel și Fâșia Gaza, ci mai degrabă conflictele în general și importanța păcii.
În discursul său public, Papa Francisc nu a menționat incidente violente specifice, însă a făcut numeroase referiri la extremism, intoleranță și manipularea pe teme religioase. „Există momente când credința în Dumnezeu este... din păcate manipulată, pentru a crea diviziuni și a amplifica ura, în loc să promoveze pacea, comuniunea, dialogul, respectul, cooperarea și fraternitatea”, a declarat suveranul pontif.
Discursul său a marcat prima zi de lucru din călătoria sa în Asia de Sud-Est și Pacific, care include, de asemenea, opriri în Papua Noua Guinee, Timorul de Est și Singapore. Pe parcursul celor 12 zile, Papa Francisc va parcurge aproape 33.000 de kilometri, urmând să se întoarcă la Roma pe 13 septembrie.
Mai târziu, în cursul zilei de miercuri, Papa urmează să se întâlnească cu episcopii catolici din Indonezia la catedrala din Jakarta. Joi, el va participa la o întâlnire interreligioasă la Moscheea Istiqlal, cea mai mare moschee din Asia de Sud-Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News