Data actualizării:
Data publicării:

Papa Francisc, despre războiul din Ucraina: Un "abuz pervers de putere" pentru interese partizane

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Papa Francisc
Papa Francisc
Papa Francisc califică războiul din Ucraina drept un "abuz pervers de putere" pentru interese partizane.

Papa Francisc a calificat vineri războiul din Ucraina drept un "abuz pervers de putere" purtat pentru interese de partid, care a condamnat oameni lipsiţi de apărare la violenţe brutale, scrie Mediafax.

De când a început războiul, Papa nu a folosit cuvântul "Rusia" în condamnările sale, dar a folosit expresii precum "agresiune armată inacceptabilă" pentru a se face înţeles, potrivit Reuters.

Cea mai recentă condamnare a sa a venit într-un mesaj adresat unei conferinţe a Bisericii Catolice din Bratislava, capitala Slovaciei. Papa Francisc a făcut apel la încetarea ostilităţilor din Ucraina în timpul slujbei sale săptămânale de duminică. „Pentru numele lui Dumnezeu, vă cer, opriţi acest masacru", a spus el.

Condițiile lui Putin pentru pace

Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev, scrie Agerpres.

Cea mai importantă din prima categorie, mai uşoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru. Celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă "denazificare".

Această din urmă solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu şi membri ai familiei sale au murit în Holocaust, dar partea turcă apreciază că preşedintele ucrainean o va putea accepta destul de uşor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că ia măsuri împotriva lui.

Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel