Papa Francisc, decizie fermă privind celibatul preoților
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Papa Francisc a respins, luni, orice repunere sub semnul întrebării a celibatului preoţilor din credinţa romano-catolică, considerat "un dar pentru Biserică", care nu poate să devină "opţional", relatează AFP.

Întrebat cu privire la o eventuală acceptare a căsătoriei preoţilor catolici şi despre posibilitatea hirotonisirii în ritul roman al Bisericii Catolice a bărbaţilor deja căsătoriţi, papa Francisc a răspuns că nu este de acord cu excluderea obligativităţii celibatului pentru preoţi. "Celibatul este un dar pentru Biserică", a subliniat Papa Francisc cu ocazia unei conferinţe de presă ce a fost organizată în avionul care îl aduce la Vatican după o călătorie în Panama

Suveranul pontif are totuşi în vedere "câteva posibilităţi pentru locuri foarte izolate", menţionând insule din Pacific sau zone din Amazonia, atunci când "există o necesitate pastorală". "Este o chestiune aflată în discuţie cu teologi, nu este decizia mea", a adăugat, cu prudenţă, liderul de la Vatican.

Catolicii de rituri orientale permit hirotonisirea bărbaţilor căsătoriţi, cu condiţia ca aceştia să fi ales înainte de diaconie să fie căsătoriţi. Diaconia, primul grad al preoţiei, permite predica, botezul şi slujba în altar. Preoţia permite apoi unui bărbat să devină pe deplin responsabil de o parohie.

Papa respinge practicile ritului roman

În ceea ce priveşte ritul roman, urmat de imensa majoritate a catolicilor, papa Francisc a insistat pe respingerea unor astfel de practici.

"Decizia mea pentru celibatul opţional înainte de diaconie: Nu. Este opinia mea personală. Nu o voi face, să fie clar. Poate că par obtuz în această privinţă, însă nu pot să mă prezint apoi în faţa lui Dumnezeu cu această decizie", a spus papa Francisc.

Suveranul pontif a insistat apoi şi asupra unei fraze a papei Paul al VI-lea despre celibat ("Prefer să îmi dau viaţa decât să schimb legea celibatului"), adăugând: "Trebuie să repetăm această frază, pentru că este o frază curajoasă, rostită în cel mai dificil moment, în 1968". Papa s-a reverit la mişcările de protest ale studenţilor şi tinerilor care au avut loc în multe zone ale lumii în acel an.

Papa Francisc a reamintit în mai multe rânduri că interzicerea hirotonosirii bărbaţilor deja căsătoriţi nu este un punct deja fixat în doctrină, părând că deschide astfel dezbaterea pe această temă şi generând îngrijorare în anumite medii catolice.

Apostolul Petru avea o soacră...

Practica căsătoriei a existat timp de mai multe secole şi textele biblice indică faptul că apostolul Petru avea o soacră. Obligaţia de a fi celibatar pentru a intra în rândul clerului Bisericii Catolice latine datează doar din secolul al XI-lea.

În martie 2017, papa Francisc a anunţat public că "reflectează" la posibilitatea de a hirotonisi "viri probati", bărbaţi căsătoriţi de vârsta a treia implicaţi în Biserică, excluzând însă această posibilitate pentru bărbaţii tineri şi, bineînţeles, pentru femei.

Ipoteza unor astfel de hirotonisiri se va afla pe agenda de lucru în octombrie 2019 cu ocazia următorului sinod dedicat Amazoniei, un imens teritoriu latino-american care este afectat de lipsa preoţilor autohtoni. 

Vezi si: Papa Francisc, mesaj de ultimă oră: Îl rog pe Domnul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel