Data publicării:

Papa Francisc a condamnat cultura anulării: E o formă de colonizare ideologică și afectează libertatea de exprimare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Papa Francisc a vorbit despre „colonizarea ideologică” care are loc în multe instituții publice.

Papa Francisc a condamnat existența „culturii anulării” moderne, avertizând că aceasta echivalează cu o „colonizare ideologică” care nu lasă loc pentru „libertatea de exprimare”.

Nu este prima dată când liderul religios și-a exprimat îngrijorarea cu privire la cultura anulării care există acum în instituțiile publice și s-a pronunțat împotriva pericolelor încercării de a șterge sau rescrie istoria de dragul diversității.

„În numele protejării diversității, în cele din urmă vom aboli toate formele de identitate de sine”, a spus Papa.

„Putem asista la apariția unui mod de gândire care neagă istoria sau, mai rău, o rescrie conform conceptelor noastre actuale, deși fiecare situație istorică trebuie interpretată pe baza hermeneuticii și a sistemului cognitiv al perioadei date”, a adăugat el. .

„Cred că aceasta este o formă de colonizare ideologică care nu lasă loc libertății de exprimare și se întruchipează din ce în ce mai mult în „cultura anulării”, care se propagă în tot mai multe domenii și instituții publice”, a subliniat Papa, reiterând că în multe instituții există deja un „mod de gândire care neagă fundamentele naturale și rădăcinile culturale ale umanității care alcătuiesc însăși identitatea multor popoare”.

„Armele nucleare sunt imorale”

În decembrie, șeful Bisericii Catolice a criticat un document intern al Comisiei Europene prin care se recomanda să nu se mai folosească cuvântul Crăciun. Ulterior, Comisia Europeană a renunțat la document (citește AICI). Papa l-a numit „anacronism care decurge din secularismul diluat”.

În discursul său, Papa Francisc s-a referit și la îndepărtarea statuilor unor personaje istorice din cauza trecutului lor colonial.

Înainte de cea de-a 10-a Conferință de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), care urmează să aibă loc la New York peste două săptămâni, Papa Francisc și-a reiterat îngrijorarea anterioară cu privire la armele nucleare „extrem de imorale” și a cerut reluarea negocierilor privind un acord nuclear cu Iranul, considerându-l un pas „important”.

„Dintre armele create de omenire, armele nucleare sunt o preocupare deosebită”, a subliniat Papa, confirmând că „rămâne ferm de părere că armele nucleare sunt un mijloc nepotrivit și inadecvat de a răspunde amenințărilor la securitate ale secolului XXI și că posesia lor este extrem de imorală”.

De asemenea, Suveranul Potif a vorbit despre conflictele armate din întreaga lume, menționând Siria, Yemenul, Etiopia, Ucraina și Sudanul și și-a reiterat îngrijorarea cu privire la „conflictele insurmontabile care uneori par a fi înlocuitori pentru războaie reale”, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel