Papa Francisc a condamnat „colonialismul economic” din Africa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Papa Francisc a condamnat „colonialismul economic” din Africa și a denunțat „otrava lăcomiei” pentru resursele minerale, în timp ce a început o vizită în Republica Democrată Congo.

Zeci de mii de oameni au aplaudat, au scandat și au fluturat steaguri în timp ce Papa a mers cu papamobilul de la aeroport până în Kinshasha, conform The Guardian.

Starea de spirit s-a schimbat atunci când Papa a ținut un discurs în fața demnitarilor la palatul prezidențial, în care a condamnat „formele teribile de exploatare, nedemne de umanitate” în Congo, unde bogăția minerală vastă a alimentat războiul, strămutarea și foametea.

În discurs, Papa a spus că istoria Republicii Democrate Congo a fost împiedicată de conflict și de o istorie de dominație străină.

„Exploatarea politică a făcut loc unui colonialism economic care era la fel de înrobitor”, a spus el.

„În consecință, această țară, jefuită masiv, nu a beneficiat în mod adecvat de resursele sale imense. Este o tragedie faptul că aceste pământuri și, în general, întregul continent african, continuă să suporte diferite forme de exploatare”, a spus Suveranul Pontif.

„Otrava lăcomiei a mânjit diamantele cu sânge”, a adăugat Papa, referindu-se în mod specific la Congo.

Papa Francisc este primul pontif care a vizitat Congo de la Ioan Paul al II-lea, în 1985, când țara era cunoscută sub numele de Zair. Aproximativ jumătate din populația de 90 de milioane a Congo-ului este reprezentată de romano-catolici.

Republica Democrată Congo, o țară extrem de bogată în resurse, dar săracă din punct de vedere al nivelului de trai

În ciuda rezervelor sale vaste de minerale, cherestea și apă dulce, Republica Democrată Congo rămâne una dintre cele mai sărace țări din lume. Aproximativ două treimi din populație trăiește cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi, potrivit Băncii Mondiale.

De asemenea, conflictul face ravagii în estul țării, unde rebelii M23 au capturat mai multe teritorii încă de la sfârșitul anului 2021. Violența din est este legată de consecințele lungi și complexe de la genocidul din 1994 din Rwanda vecină.

Se estimează că 5,7 milioane de persoane sunt strămutate în Congo și 26 de milioane se confruntă cu foamete severă, în mare parte din cauza impactului conflictului armat, potrivit Națiunilor Unite.

În discursul său, Papa Francisc a încurajat eforturile de pace regională în curs și a spus că „nu ne putem obișnui cu vărsarea de sânge care a marcat această țară de decenii”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel