Data publicării:
Panică în Monaco! Alarmele antiaeriene s-au auzit peste tot
Oamenii din Monaco au fost surprinși atunci când au auzit alarmele antiaeriene.
Cel mai tare s-au speriat cei care nu ştiu despre ce este vorba, în special turişti sau oameni veniţi din alte părţi. Motivul real pentru care au fost pornite alarmele antiaeriene este unul cât se poate de "normal" pentru comunităţile din Franţa şi Monaco. Alarmele antiaeriene se aud în fiecare zi de miercuri a lunii în Franța și Monaco. Acest lucru este un obicei încă de după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când 4.500 de sirene au rolul de a atenționa populația asupra unui pericol, cum ar fi un nor toxic sau un accident nuclear ori în alte situații care pot cauza dezastru. Oficialii spun că în acest fel oamenii sunt avertizați de un potențial pericol și știu cum să se ferească.
Trebuie precizat faptul că există două tipuri de sirene. Una dintre ele are în vedere testarea în situații extreme, iar alta vizează cazurile care pot apărea în viața reală. Sunetele celor două diferă. Alarmele din prima zi a fiecărei luni se aud timp de un minut, în timp cea care anunță un pericol iminent are o frecvență de trei ori într-un minut și 41 de secunde. Un studiu arată că oamenii din Franța sau Monaco s-au obișnuit cu astfel de situații și chiar nu ar lua în considerare alarmele. 78% dintre ei spun că nu ar face nimic în astfel de situații. Restul au răspuns că ar rămâne în casă și ar fi atenți la veștile din partea autorităților.
În astfel de situații, oamenii sunt avertizați:
- să nu rămână în mașină;
- să nu se ducă după copii la școală (instituția este obligată să aibă grijă de cei mici în aceste situații);
- să nu rămână lângă ferestre;
- să nu își părăsească domiciliul până nu sunt sfătuiți de autorități.
Condiţii de călătorie în Monaco
Orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, indiferent de naționalitate, care sosește în Principatul Monaco și provine dintr-un stat inclus în zona portocalie (statele care nu se regăsesc pe lista verde, respectiv roșie), trebuie să prezinte unul din următoarele documente justificative:
Schema completă de vaccinare;
- pentru vaccinul «COVID-19 Vaccine Janssen» (Johnson&Johnson), 28 de zile după administrarea dozei unice. Persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuie să efectueze doza de rapel cel mai târziu la 9 luni după ultima doză. Rapelul se efectuează numai cu o doză complementară de vaccin cu ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna).
- pentru celelalte vaccinuri, 7 zile după administrarea celei de-a doua doze sau de la doza unică, pentru persoanele care au avut COVID-19. Pentru ca această schemă de vaccinare să fie considerată completă, persoanele cu vârsta de peste 18 ani trebuie să fi primit o doză complementară de vaccin ARN mesager în termen de cel mult 9 luni de la ultima doză efectuată.
Schema de vaccinare va fi considerată completă la 7 zile după injectarea dozei complementare.Un certificat care să justifice vindecarea de COVID-19: test PCR pozitiv datând de mai mult de 11 zile și mai puțin de 6 luni.
Dacă persoanele care provin din zona portocalie nu pot prezenta schema completă de vaccinare sau certificatul de însănătoșire, trebuie să respecte următoarele măsuri:
- justificarea motivului absolut necesar al deplasării (familial, urgență medicală, profesional care nu poate fi amânat);
- prezentarea unui test PCR sau antigen efectuat de cel mult 24 de ore;
- acordul fie de a se izola pentru o perioadă de 7 zile la sosirea în Principat, fie de a prezenta rezultatul negativ a două noi teste PCR sau antigen, primul efectuat în 24 ore de la intrarea în Principat, iar următorul 5-7 zile mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News