Data publicării:

Panama Papers, cea mai mare scurgere de informații din istorie

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

Cazul Panama Papers este considerat de specialiști ca cea mai mare scurgere de informații de până acum. Documentele au ajuns iniţial la cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care le-a împărtăşit cu Consorţiul Internaţional pentru Jurnalism de Investigaţie (ICIJ), format din 107 organizaţii media din 78 de ţări, potrivit Wired.com , reluat de paginademedia.ro .

Peste 400 de jurnaliști de la mai mult de 100 de instituții de presă din întreaga lume, coordonate de Consorțiul Internațional pentru Jurnalism de Investigații, organizație cu sediul în Washington, au documentat și distribuit știri despre cazul Panama Papers.

CAZUL PANAMA PAPERS ÎN CIFRE

Scurgerile de informații includ peste 4,8 milioane de email-uri, 3 milioane de fișiere de date de bază și 2,1 milioane de PDF-uri care aparțin firmei de avocatură Mossack Fonseca din Panama.

Toate aceste documente arată cum avocaţii şi-au ajutat clienţii să spele bani şi să evite să plătească taxe. Numele a 72 de actuali sau foşti şefi de stat şi de guvern sau ale apropiaţilor lor apar în datele publicate, inclusiv numele unor dictatori acuzaţi că şi-au jefuit propriile ţări.

În plus, documentele arată un cerc condus de o bancă din Rusia, responsabilă de spălarea a peste un miliard de dolari, în care sunt implicaţi asociaţi apropiaţi lui Putin. Operaţiunea era condusă de Bank Rossiya, ce intră sub incidenţa sancţiunilor impuse anexării Crimeei de căre Rusia.

Fotbalul, cel mai invocat sport în cadrul anchetei

Mai multe personalităţi din sport sunt menţionate în documente Panama Papers, inclusiv fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, sau fotbalistul argentinian Lionel Messi, câştigătorul Balonului de Aur. Fotbalul este cel mai invocat sport în cadrul anchetei, dar 11 hocheişti din NHL şi cel puţin 5 jucători de golf au folosit companii off-shore pentru a-şi administra finanţele.

Potrivit unor documente care provin din arhivele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca, specializată în administrarea companiilor off-shore, a fost identificat cazul lui Juan Pedro Damiani, avocat şi membru al Comisiei de Etică a FIFA din 2006. Potrivit datelor L'Equipe, avocatul uruguayan asista, de asemenea, la crearea unor companii-paravan pentru operaţiuni financiare. Documentele arată că Damiani a lucrat cu trei dintre principalii suspecţi în scandalul de corupţie de la FIFA: Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis.

[citeste si]

Iată ce apare într-un document citat de un tribunal din Geneva, potrivit L'Equipe: "Hugo Jinkis şi Mariano Jinkis, tată şi fiu, negociatori de drepturi TV, ar fi plătit milioane de dolari în mod ilegal, pe sub masă, către oficiali FIFA, în scopul de a obţine, la preţuri preferenţiale, drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal. Banii ar fi trecut prin compania lor off-shore Cross Trading, înregistrată de Mossack Fonseca. Cinci milioane de dolari au fost plătiţi în acest scop, într-un cont bancar elveţian al FIFA, în iunie 2013".

Cele 11 milioane de documente acoperă 40 de ani de activitate desfăşurată de una dintre cele mai secretoase companii din lume, firma Mossack Fonseca din Panama.

În cazul Panama Papers scurgerea de informații este de aproape 2.000 de ori mai mare decât în cazul WikiLeaks, potrivit Gerard Ryle, dirctor ICIJ.

Povestea jurnalistică din spatele anchetei Panama Papers

Publicația Wired a stat de vorbă cu jurnalistul german care a obținut primele informații în cazul Panama Papers și cu directorul organizației de presă care a coordonat investigația la nivel mondial.

Dincolo de informațiile care au ieșit la iveală în urma acestei scurgeri de informații, povestea din spatele anchetei Panama Papers este senzațională. O persoană anonimă a fost capabilă să pună mâna pe documentele secrete și să trimită jurnaliștilor un volum impresionant de informații, care au fost analizate în secret timp de un an de zile de peste 400 de reporteri și apoi publicate într-un efort coordonat de Consorțiul Internațional pentru Jurnalism de Investigații.

Cum a fost coordonată cea mai mare scurgere de informații din istoria presei

Scurgerea din cazul Panama Papers a început, potrivit directorului ICIj, la finalul lui 2014, când o sursă necunoscută a contactat ziarul german Suddeutsche Zeitung, care a scris anterior despre câteva informații confidențiale obținute despre firma de avocatură din Panama.

Un jurnalist al publicației Suddeutsche Zeitung pe nume Bastian Obermayer a spus că sursa l-a contactat pe un chat criptat și i-a oferit o serie de informații cu scopul de a face publice mai multe ilegalități. Sursa l-a avertizat pe jurnalist că viața lui/ei este în pericol și că singura modalitate de comunicare va fi prin mesaje criptate. În plus, sursa a refuzat să se întâlnească cu jurnalistul.

Obermayer l-a întrebat pe anonim: "Despre cât de multe informații vorbim?". "Mai mult decât ai văzut tu vreodată", i-a răspuns sursa.

După ce jurnalistul a văzut o serie de documente, Suddeutsche Zeitung a contactat ICIJ, organizație care s-a dus în Munich pentru a coordona reporterii. Între timp, transferurile de date au continuat pe bucăți.

"Am primit din ce în ce mai multe informații până am ajuns la 11,5 milioane de documente", a spus Ryle.

Sursa scurgerilor de informație rămâne necunoscută

Cu săptămâni înainte să contacteze subiecții investigației, inclusiv firma de avocatură Mossack Fonseca, jurnalistul Obermayer și-a luat ultima măsură de precauție: a distrus telefonul și hard drive-ul laptopului pe care l-a folosti în conversațiile cu sursa sa. El spune că nici acum nu știe cine este sursa sa.

"Nu știu numele sau identitatea persoanei. Dar aș putea spune că o cunosc. Au fost perioade în care am vorbit cu această persoană mai multe decât cu soția mea", povestește jurnalistul german.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel