Data publicării:

Femeia care a furat arma unui soldat, simbolul protestelor din Coreea de Sud la adresa legii marțiale /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

Coreea de Sud a trăit o noapte marcată de haos și tensiuni profunde, care a readus în prim-plan amintiri ale unor vremuri pe care mulți le credeau uitate. 

Printre imaginile care au captat atenția publicului se numără cea a unei femei care a avut curajul să înfrunte soldații trimiși să împiedice parlamentarii să intre în Adunarea Națională, după ce președintele Yoon Suk Yeol a declarat legea marțială, scrie BBC.

Ahn Gwi-Reong, o purtătoare de cuvânt în vârstă de 35 de ani a Partidului Democrat de Opoziție, a devenit un simbol al rezistenței după ce a fost surprinsă într-o imagine emblematică în care ține de armamentul unui soldat în mijlocul confruntării. Această fotografie, distribuită pe scară largă online, a devenit un simbol al luptei pentru democrație.

„Nu am gândit prea mult... Am știut doar că trebuie să oprim asta,” a declarat Ahn pentru BBC Korean Service.

Ea a ajuns la clădirea parlamentului imediat ce soldații au înconjurat zona, la scurt timp după anunțul controversat al președintelui Yoon. Pentru generația mai tânără, precum Ahn, termenul de „lege marțială” părea o relicvă istorică; ultima dată când fusese aplicată în Coreea de Sud era în 1979.

„Când am auzit vestea, un sentiment de panică m-a cuprins,” a mărturisit Ahn. Legea marțială interzice activitățile politice, grevele și demonstrațiile, controlând în același timp presa și publicațiile. Cei care o încalcă pot fi reținuți sau arestați fără mandat.

La scurt timp după anunț, liderul opoziției, Lee Jae-myung, a convocat parlamentarii pentru a vota anularea acesteia. Ahn și colegii săi au ajuns la clădirea legislativă în jurul orei 23:00, unde au găsit soldații angajați într-o confruntare tensionată cu oficiali și cetățeni.

„Când am văzut soldații înarmați... am simțit că asist la o regresie istorică,” a spus ea.

Rezistența din interiorul Adunării Naționale

În încercarea de a împiedica trupele să pătrundă în clădire, Ahn și colegii săi au blocat ușile rotative din interior și au baricadat intrările cu mobilier și alte obiecte grele. Când soldații au început să avanseze, Ahn a decis să facă un pas înainte, în ciuda fricii inițiale.

„Adevărul este că, la început, mi-a fost teamă,” a recunoscut ea. „Dar, văzând confruntarea, mi-am spus că nu pot să rămân tăcută.”

Parlamentul a reușit să voteze anularea legii marțiale în jurul orei 01:00, toți cei 190 de membri prezenți exprimându-se în favoarea abrogării. Până la ora 04:26, președintele Yoon a anunțat că își retrage decizia, punând capăt haosului care cuprinsese țara.

După o noapte de tensiuni intense, Ahn a dormit pentru scurt timp în clădirea Adunării Naționale. „Dimineața, mi-a fost puțin teamă să ies. Nu părea să fie taxiuri în circulație, iar după o furtună ca cea de noaptea trecută, era dificil să te întorci la realitate,” a mărturisit ea.

Ahn Gwi-Reong, îmbrăcată în același pulover negru cu guler înalt și aceeași jachetă de piele din imaginile care au devenit virale, și-a exprimat frustrarea și durerea în timpul interviului cu BBC. „Este sfâșietor și frustrant că astfel de lucruri se întâmplă în Coreea secolului XXI,” a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel