Data actualizării:
Data publicării:

Palmer se apără: Uciderea urșilor, aprobată de Academie. Se pregătesc garduri electrice pentru ”carnivorele mari”

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Organizații ecologiste românești și internaționale acuză ministrul mediului Cristina Pașca Palmer că permite uciderea unui număr prea mare de animale sălbatice pentru ca vânătorii să facă profituri din organizarea masacrului.  

Alegeri prezidentiale 2024

Un Ordin al Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor (MMAP) aflat în dezbatere publică până mâine permite împușcarea a 552 de urși, 657 de lupi și a 482 de pisici sălbatice. Efectivele care pot fi sacrificate au fost umflate artificial pentru că România are un sistem ciudat de raportare, care dă vânătorilor, principalii interesați în împușcarea animalelor, răspunderea verificării cotelor, susține WWF.


Ministerul mediului se apără susținând că nu a aprobat împușcarea animalelor, ci doar a supus un ordin referitor la cote, dezbaterii publice. ”Ordinul la care mass-media face referire este unul care este emis an de an, din 2007 încoace, în conformitate cu Directiva Habitate a Uniunii Europene. Anul trecut de exemplu, prin Ordin au fost acordate 540 de derogări pentru exemplarele de urs, 598 pentru exemplarele de lup și 496 pentru exemplarele de pisică sălbatică. Ceea ce este cu totul nou în acest an, este faptul că pentru prima dată Ministerul Mediului a pus în consultare publică un astfel de ordin, în spiritul transparenței ca formă de a guverna”, susține Cristiana Pașca Palmer.

Garduri electrice pentru a limita pagubele produse de carnivorele mari

Actul supus dezbaterii deschise este susținut de un studiu anual de evaluare a efectivelor populațiilor de carnivore mari din România realizat printr-un acord cu ICAS Brașov, Universitatea Transilvania Brașov și Fundația Carpați-prin măsurători în teren, evaluare a zonelor vulnerabile la carnivorele mari și alți indicatori care vizează siguranța cetățenilor, starea de conservare a speciilor dar și echilibrul acestora.

Atât ordinul cât și observațiile grupului de lucru au fost înaintate, conform procedurii, Academiei Române ca cel mai înalt for de știință și cercetare fundamentală. Pentru a limita pagubele produse de carnivorele mari, Ministerul propune finanțarea gardurilor electrice, precum și planuri naționale pe termen lung de conservare a habitatelor, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel