Palestina, recunoaștere ca stat. Slovenia va începe procesul ”ireversibil” de recunoaștere, a anunțat ministrul de Externe
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @Vectonauta
FOTO: Freepik @Vectonauta
Slovenia va recunoaște statul Palestina. Ministrul de externe al Sloveniei a făcut astăzi anunțul.

Slovenia a început, joi, primul pas al procesului ”ireversibil” de recunoaștere a Palestinei ca stat, informează EFE, scrie Agerpres. Astfel, guvernul de centru-stânga al Sloveniei va trimite propunerea sa parlamentului înainte de 13 iunie.

”Slovenia transmite în acest fel un mesaj clar despre necesitatea stabilirii păcii în Orientul Mijlociu și a unei soluții cu două state”, a declarat ministrul de externe sloven, Tanja Fajon, pe rețeaua de socializare X.



În declarații precedente pentru presă, ministrul și-a exprimat speranța că țări cu idei similare vor urma exemplul Sloveniei și vor începe și ele procedurile de recunoaștere a Palestinei, a informat agenția slovenă STA.

Cinci țări europene au adoptat o declarație comună pentru recunoașterea Palestinei

Șefii de guvern ai Sloveniei, Spaniei, Irlandei și Maltei au adoptat o declarație comună la sfârșitul lunii martie, pe marginea summitului liderilor UE, în care și-au exprimat disponibilitatea de a recunoaște Palestina atunci când acest demers poate fi făcut în mod eficient și când circumstanțele o vor permite, amintește STA.

După cum a explicat miercuri Biroul prim-ministrului sloven Robert Golob, propunerea guvernului va avea ca obiectiv ca recunoașterea să contribuie la acordul de încetare a focului în Gaza și la eliberarea ostaticilor capturați de mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

El a subliniat că guvernul sloven rămâne în contact cu țări care au aceleași opinii, dar că metoda și momentul recunoașterii reprezintă decizia suverană a fiecărei țări.

În Slovenia, propunerea de recunoaștere a unei țări este făcută de guvern, apoi trebuie aprobată de comisia parlamentară de politică externă și, în final, de Adunarea Națională (parlamentul), amintește STA.

Citește și: Între conflict și diplomație. Palestina solicită aderarea la ONU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel