Încă din timpuri preistorice, pâinea a fost întotdeauna un aliment fundamental pentru alimentația umană. Este probabil ca făina de ghindă sau de semințe de fag să fi fost folosite pentru prepararea primelor tipuri de pâine.
Carbohidrați și fibre
Pâinea este bogată în carbohidrați complecși (în principal amidon); oferă, de asemenea, numeroase proteine vegetale și conține foarte puține grăsimi. Este o sursă bună de vitamine din complexul B și minerale precum fosfor, potasiu și magneziu.
Datorită acestor proprietăți nutritive, nu este surprinzător faptul că experții în nutriție definesc pâinea ca pe o componentă esențială la baza piramidei nutriționale: ea trebuie de fapt să reprezinte și baza dietei (în țările în care este una dintre principalele surse de carbohidrați), așa cum a fost de fapt în cursul evoluției speciei umane pentru majoritatea culturilor, potrivit unui articol publicat de Malafronte.
Într-o dietă echilibrată, cel puțin 50% din totalul caloriilor trebuie să provină din carbohidrații conținuți în alimente, care sunt necesari pentru a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcționa și a se dezvolta corect. În pâine, carbohidrații sunt prezenți în proporție medie de 50-60 g
Fibra cerealelor se concentrează în tărâțe. Aportul de fibre alimentare al pâinii integrale este considerabil mai mare decât al pâinii albe (de aproximativ 2-6 ori mai mult).
Deși nu sunt neapărat un element nutritiv, fibrele sunt importante pentru numeroasele beneficii pentru sănătate, dintre care cel mai cunoscut este facilitarea tranzitului intestinal. Nefiind solubilă, fibra conținută în pâine garantează un efect laxativ mai mare.
Vitaminele și mineralele esențiale conținute în pâine
Pâinea oferă vitaminele B solubile în apă, pe care organismul le poate stoca doar în cantități mici, și numeroase minerale necesare diferitelor funcții de bază. Pentru aceasta, dieta zilnică trebuie să garanteze o aprovizionare suficientă de vitamine pentru a satisface nevoile organismului nostru.
Mai exact, pâinea conține vitamina B1 sau tiamina, vitamina B2 sau riboflavina, vitamina B3 sau niacina, vitamina B6 sau piridoxina și vitamina B9 sau acid folic. Printre minerale se găsesc cantităţi mari de fosfor, magneziu, calciu şi potasiu, iar într-o măsură mai mică alte elemente precum sodiul, fierul sau iodul.
Având în vedere valoarea sa nutritivă, pâinea ar trebui să fie o parte importantă a dietei și ar trebui inclusă în aproape toate mesele, de la micul dejun până la cină.
Lipsa consumului obișnuit al acestui aliment contribuie la crearea unor dezechilibre considerabile în profilul caloric al dietei: în acest fel se crește procentul de calorii provenite din alimente bogate în grăsimi sau proteine și ne îndepărtăm considerabil de caracteristicile unui echilibru alimentar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008