Pâinea proteică, ce este și care sunt avantajele pentru sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch
Foto Ilustrativ/Pexels Polina Tankilevitch
Pâinea este un subiect complicat printre nutriționiști și persoanele care doresc să își mențină greutatea.

Recent, proteinele au devenit eroii printre cei trei nutrienți principali. Pe măsură ce obsesia cu grăsimile și stigmatizarea carbohidraților scade treptat, este timpul pentru o nouă obsesie modernă pentru proteine.

Ce este pâinea proteică?

Pâinea cu proteine ​​este un produs bogat în proteine. De exemplu, o felie poate furniza 15 grame de proteine, față de aproximativ 2 grame de pâine tradițională. Aportul de carbohidrați este limitat la 13,9 grame în loc de aproximativ 16 grame de pâine tradițională.

La ce este bună pâinea proteică?

Pâinea proteică este concepută pentru cei care doresc să urmeze o dietă bogată în proteine ​​sau, în orice caz, să mărească aportul acestor macronutrienți. 

Poate fi folosit la cei care duc un stil de viață activ, care fac sport sau care doresc să căștige masă musculară, dar și de cei care încearcă să slăbească.
Beneficiile sale ar deriva din aportul mare de proteine, care sunt în general promovate ca fiind „de înaltă calitate” (aceasta poate fi, de exemplu, proteine ​​din zer). În plus, pâinea proteică ar fi potrivită pentru o dietă sănătoasă deoarece este o sursă de fibre, fără colesterol și grăsimi saturate.

În sfârșit, la compoziția sa pot fi adăugate și acizii grași omega 3 (considerați „prieteni” sănătății, în special sănătatea cardiovasculară), vitaminele și mineralele, toate ingredientele unei alimentații sănătoase.


Cu toate acestea,  se pare că EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) nu a aprobat vreo afirmație care să ateste potențialele beneficii asociate consumului de pâine proteică.

  • proteinele favorizează sațietatea;

  • dietele bogate în proteine ​​și sărace în carbohidrați afectează pozitiv masa și compoziția corpului; 

  • crește sațietatea conducând la o reducere a aportului caloric și contribuie la menținerea sau atingerea unei greutăți corporale normale.

Atenționări și posibile contraindicații

Pâinea cu proteine ​​nu este potrivită pentru dieta celor care suferă de boala celiacă deoarece conține grâu și gluten. De asemenea, poate conține soia și urme de fructe uscate sau susan.

Sursa: Humanitas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel