(VIDEO) Pâinea la borcan. O rețetă care ține produsul și 2 ani în cămară
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube
Cu toate că la noi nu prea se practică, pâinea la borcan este o rețetă foarte populară la nemți, care sunt mari fani ai acestui preparat.

Indiferent de tipul de pâine pe care-l alegi, cu maia (drojdie sălbatică) sau cu drojdie industrială, cu făină de grâu sau de secară, cu mix de semințe sau fără, pâinea la borcan este ușor de preparat și bună de păstrat în cămară.

Este perfectă pentru momentele când nu ai timp să faci pâine sau pentru zilele când magazinele sunt închise ori ți-ai dat seama că nu mai ai pâine în casă iar ele și-au terminat programul. Află în continuare cum se face un astfel de preparat.

Cum faci pâine la borcan

Astăzi vă prezentăm o rețetă inedită – pânine integrală, cu sau fără semințe, coaptă în borcane și păstrată în cămară. Întrucât poate fi păstrată și folosită între 6 săptămâni și 2 ani, am putea numi-o conservă de pâine.

Rețeta este una simplă și mai ales utilă, întrucât așa te vei putea bucura mereu de pâine proaspătă, preparată în propria bucătărie. În cazul în care ai rămas fără pâine sau ai găsit închis la magazin, această variantă e ideală, potrivit Playtech.

De asemenea, reprezintă o metodă comodă de a nu arunca aluat atunci când ai făcut o cantitate prea mare. Locuitorii Germaniei sunt fani „pâine la borcan“, având-o deseori în cămară.

INGREDIENTE:

Prima etapă:

300 gr făină integrală de grâu și 200 gr făină albă cu 9% proteineaprox. 400 ml de apă și o linguriță de melasă (miere sau zahăr brun, dacă nu aveți melasă) jumătate de linguriță de semințe de chimen.

Etapa a doua:

Se pun 7 grame de drojdie uscată ori 25 de grame de drojdie proaspătă într-un bol, peste care se adaugă 20 de grame de apă la temperatura camerei.Se adaugă 12 grame de sare și alte 10 grame de apă călduță.

Se folosesc semințe de dovleac, circa 35 de grame (Atenție, decojite!).

Se adaugă în compoziție 35 de grame de fulgi simpli de ovăz.

Nu în ultimul rând, este nevoie de 20 de mililitri de ulei, pentru aluat și pentru uns palmele.

În plus: 

50 g unt la temperatura camerei cu care se vor unge borcanele (sau ulei de gătit, ce aveți);făină sau fulgi de ovăz cu care se vor tapeta borcanele.

O rețetă care ține produsul și 2 ani în cămară

Mod de preparare:

Se prepară un starter din făină și apă, fără drojdie, care să stea câteva ore, preferabil peste noapte.

Melasa din rețetă este un sirop concentrat de sfeclă de zahăr, care poate fi înlocuită cu miere sau cu zahăr brun.

Se pune făina integrală (300 g) și pe cea albă (200 g) într-un castron încăpător, peste care se adaugă 400 g de apă rece.

Se pune chimenul și melasa (siropul brun) sau mierea.

Se amestecă totul cu o lingură.

Se obține o pastă umedă care se strânge în mijlocul castronului.

Se acoperă vasul cu o folie de plastic și se lasă pe masă timp de 10-12 ore.

Se descoperă vasul și se adaugă drojdia uscată, care se stropește cu 1 lingură de apă călduță (cca. 20 g).

Se adaugă sarea, fulgii de ovăz și semințele de dovleac.

Se unge borcanul cu puțin ulei, atât pe fund, cât și pe pereți.

Se ia aluatul cu mâna și se îndeasă în borcan.

Se presează bine cu pumnul, să nu existe goluri de aer.

Se umezește dosul unei linguri cu apă și se netezește aluatul deasupra.

Se pune capacul, fără a fi închis încă ermetic.

Se lasă în repaos încă 1-2 ore, să se înmoaie bine semințele.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius, cu căldură și sus și jos.

Se introduce borcanul și se coace pâinea fără capac.

Se lasă pâinea la cuptor pentru 70 de minute.

Când prinde o culoare aurie-maro este gata.

Se toarnă puțină apă fierbinte într-un castron și se introduce capacul și garnitura în ea.

Se scoate borcanul cu o mănușă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel