Pâinea cu friptură, inventată de cercetătorii din Galați. "Ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați
Foto: Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați
Cercetătorii din Galați au inventat pâinea cu friptură.

Pâinea cu friptură a fost inventată de cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați, iar OSIM ar fi acordat deja brevetul. Este vorba despre o pâine proteică despre care oamenii de știință susțin că are un conținut optim de aminoacizii esențiali, iar friptura, deși nu se vede, se simte.

Cei care au lucrat la această invenție sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.

"OSIM a acordat Universității „Dunărea de Jos” din Galați brevet de invenție pentru o pâine proteică, la care a lucrat un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor. Procedeul de obținere a pâinii echilibrate nutrițional în proteine reprezintă o soluție de a aduce pâinea în limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, adică de a avea un conținut optim în aminoacizii esențiali.

Autorii (Floricel Cercel, Petru Alexe și Romulus Marian Burluc) au plecat de la premisa că pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esențiali și au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau pește, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)", se arată pe site-ul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Prof. dr. ing. Petru Alexe: Pâinea ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă

Prof. dr. ing. Petru Alexe, unul dintre cercetătorii care au lucrat la crearea acestei pâini, spune că aceasta ar putea fi "o opțiune pentru populația săracă".

"Pâinea astfel obținută ar putea reprezenta o opțiune pentru populația săracă, mare consumatoare de pâine. Politicile de realizare și distribuție, cu protecția celor săraci, trebuie să vină prin niște programe guvernamentale sau locale.

Pâinea echilibrată nutrițional va trebui să existe pentru toți consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preț subvenționat. Pâinea echilibrată nutrițional în proteine este ca și cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte!", a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel