Hainele cu paiete sunt un pericol pentru mediul înconjurător. Cinci moduri prin care poluează masiv
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Hainele cu paiele sunt un pericol de mediu, avertizează experții din domeniu.

Hainele cu paiele sunt un pericol de mediu, avertizează experții. BBC a alcătuit o listă cu cinci moduri în care paietele sunt foarte poluante.

Paietele cad

Principala problemă a paietelor este faptul că acestea cad. „Dacă ați purtat vreodată ceva cu paiete, v-ați dat seama că acestea cad încontinuu, mai ales dacă hainele sunt cumpărate de la magazine mai ieftine”, a spus Jane Patton, manager de campanie la Centrul internațional pentru legile de mediu.

„Acestea cad și când iei în brațe pe cineva, când cobori din mașină sau chiar și când mergi. Nu mai spun de faptul că se rup și la spălat”, a adăugat ea. Problema este aceeași și la sclipici, fiindcă ambele sunt făcute din plastic și sunt acoperite cu un strat metalic. Odată ce ajung în natură vor rezista secole întregi.

Paietele sunt de obicei pentru haine de petrecere, iar acestea sunt nesustenabile

Fundația Oxfam a făcut un studiu pe 2.000 de britanice cu vârste între 18 și 55 de ani în 2019, descoperind că 40% dintre femei ar cumpăra haine cu paiete pentru sărbători. În timp ce un sfert dintre respondente au spus că ar mai purta aceeași ținută din nou, cele mai multe femei poartă hainele de petrecere doar de cinci ori înainte să le arunce. Cum acestea ajung la gunoi și nu sunt sortate, paietele sunt responsabile din nou de multă poluare.

Hainele cu paiete care nu sunt vândute ajung la gunoi

Viola Wohlgemuth de la Greenpeace Germania spune că 40% dintre produsele de fashion nu sunt vândute vreodată. Acestea pot ajunge în alte țări și aruncate la gunoi, spune ea. Printre acestea se numără și haine cu paiete. „Nu există reguli pentru exporturile de deșeuri textile. Acestea sunt deghizate în textile SH și aruncate la gunoi în țările sărace”, a explicat ea.

Paietele poluează în momentul în care sunt fabricate

Paietele sunt făcute din foi de plastic, iar rămășițele sunt aruncate. „Cu mai mulți ani în urmă, unele companii au încercat să arunce rămășițele în incineratoare. Acest lucru produce fum toxic și autoritățile au ordonat încetarea practicii. Este o provocare să lucrezi cu astfel de deșeuri”, a transmis Jiganesh Jagani, un patron de fabrică din India.

Paietele sunt atașate la rândul lor de fibre sintetice

Problema paietelor nu provine doar din paiete în sine, ci și din materialele sintetice de care sunt cusute. Programul de Mediu al ONU explică faptul că 60% din materialul hainelor noastre este reprezentat de plastic, cum ar fi poliesterul sau acrilicul, iar cu fiecare spălare aceste substanțe sunt eliberate sub formă de microfibre. Acestea ajuns în râuri și mai apoi în lanțul trofic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel