Data publicării:

Păduri-parc în România. Vot favorabil la Senat

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

 Plenul Senatului a adoptat luni o propunere legislativă ce prevede trecerea unor suprafeţe de fond forestier din proprietatea publică a statului în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, pentru amenajarea pădurilor parc. 

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, PNL, ALDE şi minorităţi, a fost adoptat cu 83 de voturi "pentru", zece "abţineri" şi şapte voturi "împotrivă". 

USR a votat pentru acest proiect, dar a cerut să nu fie schimbată destinaţia acestor suprafeţe. 

În ceea ce priveşte suprafeţele de fond forestier care fac obiectul trecerii, odată transmise în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora, "este interzisă trecerea terenurilor forestiere din domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale în domeniul privat al acestora prin hotărâre a consiliului local, a consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti", se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Scopul proiectului legislativ 

Potrivit legislaţiei în vigoare, pădurile sunt în proprietatea publică a statului, motiv pentru care comunităţile locale nu pot face investiţii de amenajare a acestor păduri parc. Pentru a se realiza acest obiectiv este necesară trecerea acestor zone din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităţii administrativ-teritoriale. 

Pădurile parc se vor constitui la solicitarea proprietarului/administratorului, în baza unor studii de specialitate, cu avizul Comisiei tehnice de specialitate. 

Propunerea legislativă privind trecerea unor suprafeţe de fond forestier din grupa I funcţională-vegetaţia forestieră cu funcţii speciale de protecţie din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva în domeniul public al unor unităţi administrativ-teritoriale şi în administrarea consiliilor locale ale acestora face parte din categoria legilor organice. 

Senatul este prima Cameră sesizată. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel