Pactul Erdogan-Putin. Visul turcesc de a deveni nodul de gaz al Europei este la un pas de a deveni realitate
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 18 oct 2022, 04:59
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa foto Agerpres
Moscova caută noi desfaceri, Ankara vrea să devină o putere energetică între Asia și Mediterana. 

Președintele Turciei a așteptat două zile să se pronunțe după oferta, poate neașteptată în timp, de a deveni platforma de sosire a gazelor din bogatele zăcăminte rusești, dar, până la urmă, răspunsul a fost entuziast: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”nu există timp de pierdut” în aducerea la viață a proiectului lui Vladimir Putin, pus pe masă în cadrul întâlnirii din Kazahstan. Un proiect care, în speranța Ankarei, ar putea redefini echilibrul energetic și geopolitic dintre UE, Asia, Orientul Mijlociu, fără a uita Libia.

Pactul cu Putin

Guvernele Rusiei și Turciei au dat deja ordine instituțiilor implicate în plan să realizeze studii tehnice și planuri de fezabilitate. Dar ambii așteaptă să înțeleagă care va fi răspunsul Europei, precum și implicațiile pe frontul NATO.

Cu siguranță, beneficiile unui eventual parteneriat pe gaz între Ankara și Moscova sunt evidente, scrie Europa Today într-o analiză. 

”Pentru Putin avantajele includ vânzarea de energie și arme, investiții și o relație strânsă cu un membru NATO, care încearcă să-l izoleze. Pentru Erdogan, avantajele vizează energia low-cost, o mare piața de export, un turism rusesc reînnoit și, mai presus de toate, aparentul acord al Rusiei față de eforturile sale de a zdrobi separatismul kurd în Siria, unde Rusia sprijină guvernul sirian al lui Bashar al-Assad”, potrivit publicației News York Times citată de sursa de mai sus.

Dar pentru Erdogan, propunerea rusească este tentantă și pentru că, cel puțin în planurile sale, i-ar permite să crească drastic importanța țării sale față de Europa, devenind hub-ul gazelor din multiple surse: din Azerbaidjan până în Iran, din Turkmenistan spre Irak, trecând prin Libia și câmpurile mediteraneene pe care încearcă să se întindă. Este un vis vechi, care până acum a rămas în mare parte în sertar.

Propunerea lui Putin pare concretă: Rusia caută rute mai fiabile pentru distribuția gazului către Uniunea Europeană, în condițiile în care proiectul de a ajunge în China este complex și nu se pune rapid în aplicare. Prin urmare, Kremlinul vede Turcia ca un veritabil ”hub de gaz”.

Din punct de vedere geografic, Turcia este poziționată strategic: este situată ”în centrul sistemului de conducte Coridorul Sudului de Gaze, care are ca scop creșterea și diversificarea aprovizionării cu energie a Europei prin aducerea resurselor de gaze din Marea Caspică în Europa fără a implica Rusia”, scrie SWP, Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate.

Limitele Ankarei

Sunt necesare gazoducte noi, cum ar fi Turkstream-ul chiar din Rusia (încă în faza de planificare) sau spre câmpurile din Turkmenistan, care este considerată a patra cea mai mare rezervă de gaz din lume. 

Mai presus de toate, UE ar fi interesată să facă din Ankara nodul principal, sprijinind crearea de noi interconexiuni. ”Cred că acesta este un alt joc al gazului lui Putin”, spune expertul think tank-ului Bruguel, Simone Tagliapietra. Livrările rusești către Europa au fost acum reduse cu 80% și, prin urmare, Kremlinul ”încearcă să joace alte cărți foarte imaginative”, dar asta nu are sens: ”A spune că folosim Turcia ca centru de gaze este încă o încercare de a semăna discordie, să fragmenteze frontul NATO și Europa”, spune expertul.

Mișcările lui Erdogan

Erdogan, însă, crede în asta și a identificat deja Tracia drept regiunea-punte pe care să livreze noi provizii rusești care să fie trimise înapoi în Europa: pe de o parte Marea Neagră, pe de altă parte, Mediterana. 

Tagliapietra susține că orice astfel de fluxuri noi ar risca să rămână în Turcia, deoarece UE se pregătește deja să își facă aprovizionarea în altă parte. Pentru moment, lucrările de la Bruxelles și principalele capitale europene vizează creșterea ponderii gazelor naturale lichefiate din SUA, Africa și țările din Golf.

Dar, în afară de Statele Unite, ceilalți parteneri nu sunt cu atât mai de încredere decât Turcia, care până la urmă rămâne un aliat NATO: acest lucru s-a văzut recent cu sprijinul în OPEC+ oferit de Arabia Saudită la Moscova. 

De aceea, în RePowerEu, Comisia Europeană a inclus noi conducte de gaz. În plus, există proiectul East Med, gazoductul care ar trebui să transporte gaz din zăcămintele din estul Mediteranei către Grecia și de acolo către restul Europei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?