Pâcla de pe cerul Capitalei, formată din vapori de apă din Marea Mediterană
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
De două zile, deși nu sunt nori, soarele nu mai strălucește pe cerul Capitalei. Meteorologul Florinela Georgescu, ANM, explică fenomenul atmosferic.

”Pâcla care estompează luminozitatea solară, în zona de sud a țării, s-a accentuat duminică și va persista și la începutul săptămânii, fiind caracteristică invaziei de aer tropical, care a și dus la creșterea temperaturilor mult peste normalul perioadei, a spus Florinela Georgescu. Acest aerosol conține particule de apă neprecipitabile și praf saharian și determină reducerea vizibilității pe verticală. Din satelit se vede ca o pânză subțire de nori care acoperă solul. Acest fenomen se produce când aerul cald din nordul Africii ridică praful saharian și, trecând peste Marea Mediterană, antrenează și vapori de apă, care nu întâlnesc mase de aer mai rece, ca să se condenseze și să cadă pe pământ sub formă de ploaie. Uneori, pâcla alcătuită din vapori de apă o întâlnim și pe litoral, în zilele de vară, acum s-a adăugat, cum spuneam, praful saharian.

Dacă acest val de aer cald a determinat creșterea temperaturilor la valori mult peste normal, ne așteptăm ca pâcla să limiteze raadiația solară, să acționeaze ca un ecran de protecție, deci să  nu atingem 32 de grade, astăzi”, a spus meteorologul ANM, Florinela Georgescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel