Pacient cu cancer, şansă la viaţă nouă prin chirurgia robotică. Prof. dr. Nicolae Crişan: Am recreat o altă vezică urinară din intestin. Putem conserva rinichiul îndepărtând doar tumora
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prof. emerit dr. Ioan Coman, fondatorul chirurgiei robotice în România și prof. emerit dr. Nicolae Crișan, șeful disciplinei de urologie din cadrul UMF Cluj Napoca au fost invitații zilei la Academia de Sănătate, unde au vorbit despre aplicabilitatea roboticii în urologie.

Chirurgia robotică este o tehnologie avansată care permite intervenții chirurgicale minim-invazive și efectuarea unor operatii complexe cu o mare precizie, flexibilitate si control. Des folosită în urologie, ginecologie, chirurgie toracică sau digestivă, depășește limitele chirurgiei clasice, deschise, cât si pe cele ale chirurgiei laparoscopice și îmbunătățește capacitățile tehnice ale chirurgului.

Recent, dr. Nicolae Crişan a operat robotic un cancer vezical infiltrat. A scos vezica urinară, a curăţat ganglionii pelvini şi a făcut o altă vezică urinară din intestin, totul robotic, cu câteva înţepături la piele. Pacientul era dimineaţă cu toate constantele bioumorale absolut normale. Aşadar, starea bolnavului operat robotic este incredibilă faţă de pacientul cu cancer vezical operat clasic.

Început timid, progrese îndrăzneţe

"Pentru o lungă perioadă de timp s-a considerat că această proceduri minim invazivă se adresează unor patologii uşoare, patologii benigne. Intervenţiile de mare amploare nu se pretează la chirurgia minim invazivă. Putem spune, în clipa de faţă, că exact invers stau lucrurile, chirurgia minim invazivă aduce, de fapt, beneficii maxime, iar morbiditatea se reduce considerabil. Dacă am început timid, cu intervenţii simple, treptat indicaţiile s-au extins către nefrectomie parţială în care ne dorim să conservăm rinichiul pacientului şi să îndepărtăm doar masa tumorală - avantaj cu impact important asupra sistemului sanitar - pentru că singurul pacient care nu ajunge la dializă cu costuri suplimentare, şi am ajuns la proceduri de îndepărtare a vezicii urinare, cu reconstrucţie de rezervor. În clipa de faţă, ceea ce se operează în urologie se pretează la chirurgie minim invazivă laparoscopică, dar în special robotică" a explicat dr. Nicolae Crişan.

Dr. Ioan Coman a venit cu completări: "Aş vrea să nu se înţeleagă că intervenim robotic doar pe tumorile mici, ci chiar şi cele renale cu invazie venoasă, inclusiv tumorile infiltrative în vena cavă şi altele. Chirurgia plastică, reconstructivă, malformaţiile, practic toată patologia oncologică urologică poate fi rezolvată robotic, ceea ce înseamnă enorm."

Ce este, de fapt, chirurgia robotică?

Pe înțelesul tuturor, este un domeniu al chirurgiei în care un echipament robotic de ultimă generație asistă chirurgii în timpul intervențiilor chirurgicale. Având o vedere tridimensională de înaltă rezoluţie a câmpului operator și cu ajutorul unui set avansat de instrumente, chirurgii pot efectua operații complexe, fără să fie nevoie să efectueze incizii mari, așa cum se întâmplă în chirurgia deschisă. Pentru pacient, chirurgia robotică înseamnă o spitalizare redusă, mai puține complicații, durere și sângerare reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile și o siguranță sporită printr-o mai bună acuratețe a actului chirurgical.

Chirurgia robotică este folosită cu succes în intervenții chirurgicale din chirurgie generală, urologie și ginecologie. Există o mare varietate de intervenții în care se poate folosi această tehnică precum rezecțiile de colon, chirurgia bariatrică, tratamentul herniilor și al bolii de reflux gastroesofagian, gastrectomiile, cura achalaziei, chirurgia pancreasului și chirurgia splinei în chirurgia generală, histerectomiile, miomectomiile și chirurgia endometriozei în ginecologie dar și prostatectomii, nefrectomii parțiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie în urologie

Interviul exclusiv aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel