Data actualizării:
Data publicării:

Pacea garantată de Putin șovăie: Tensiune ridicată din nou în Nagorno-Karabah

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Trupele azere au ocupat unele orașe de pe coridorul care leagă Armenia de enclava sa de independență din Azerbaidjan, încălcând pactele. În curând, la Bruxelles, vor avea loc noi discuții între Erevan și Baku.

Tensiunea este mare în Nagorno-Karabah, regiunea disputată între Armenia și Azerbaidjan. Armata azeră a preluat astăzi din nou orașul Lachin și satele învecinate Zabukh și Sus sub controlul său, tăind efectiv coridorul care leagă Armenia de teritoriul populat de armeni și care din 1992 s-a proclamat independent de Azerbaidjan, constituindu-se în Republica Artsakh, un stat nerecunoscut de nicio țară ONU, potrivit Europa Today.

După ce mai multe imagini cu ciocniri au fost postate pe rețelele sociale, anunțul oficial a venit de la președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. "Astăzi, 26 august, noi - azeriștii - ne întoarcem în orașul Lachin. Armata azeră este acum staționată în orașul Lachin. Satele Zabukh și Sus au fost luate sub control. Îi felicit pe toți locuitorii din Lachin și poporul Azerbaidjanului cu această ocazie. Trăiască Lachin! Trăiască Azerbaidjanul!”, a scris pe Tweeter Aliyev. Prim-vicepreședintele Mehriban Aliyeva a distribuit postarea pe pagina ei de Instagram, scriind: ”Karabakh este Azerbaidjan!!!”.

Regiunea azeră Lachin, unde se află coridorul, este controlată de trupele armene încă de la primul război din Nagorno-Karabah, care s-a încheiat în 1994 cu victoria Erevanului. 

În 2020, în timpul celui de-al doilea conflict, unde se estimează că peste 6.500 de oameni și-au pierdut viața, Baku, susținut de Turcia lui Recep Tayyip Erdoğan, care i-a fost întotdeauna aliat, a recăpătat controlul asupra regiunii, precum și asupra altor șase districte din jurul Nagorno-Karabah și o parte a enclavei separatiste.

Conform acordului de încetare a ostilităților, sponsorizat și garantat de Rusia lui Vladimir Putin, în termen de trei ani părțile ar fi trebuit să construiască o rută terestră alternativă între Armenia și Republica Artsakh, dar Azerbaidjanul a încălcat acordurile și le-a cerut armenilor să părăsească Lachin până la sfârșitul lui august, hotărând mutarea noului coridor la câțiva kilometri sud de cel actual. Noul pasaj, precum cel aflat în funcțiune până acum, este de așteptat să fie păzit de contingentul militar rus de 2.000 de soldați dislocați în regiune în temeiul acordului de încetare a focului din noiembrie 2020, dar nu a fost încă construit.

Acordul, pe lângă cel de Lachin, prevedea și întoarcerea în Azerbaidjan a regiunilor Kalbajar și Aghdam. Înainte de semnarea acordului de pace, Azerbaidjanul a recâștigat controlul asupra a 300 de sate, așezări, centre ale orașului și orașul istoric Shusha, care se afla sub controlul armean de aproximativ 30 de ani.

O sursă guvernamentală armeană a declarat ieri agenției ruse Interfax că premierul armean Nikol Pashinyan, președintele Azerbaidjan Aliyev și președintele Consiliului European Charles Michel se vor întâlni la Bruxelles pe 31 august pentru a discuta și despre viitorul coridorului.

Cea mai recentă întâlnire trilaterală de acest fel a avut loc la Bruxelles pe 22 mai pentru a începe elaborarea unui tratat de pace bilateral pentru soluționarea conflictului și înființarea unei comisii mixte pentru demarcarea frontierei comune.

Citește și:

Lukașenko: Belarus a reconfigurat avioane de luptă pentru a transporta arme nucleare

Într-o declaraţie pentru presă, Lukaşenko a explicat că această decizie a fost agreată anterior cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Belarusul nu are propriile arme nucleare, însă este un aliat al Rusiei şi a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invazia rusă din Ucraina. 

Zelenski a reacţionat la felicitările adresate de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, Ucrainei. Consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a avut un comentariu la mesajul de felicitare adresat de Lukaşenko, susţinând că acesta se dă în spectacol în public ca un clovn.

Şeful regimului de la Minsk, Belarus, Aleksandr Lukaşenko, este convins că lumea nu vede sprijinul său acordat Rusiei în războiul dus împotriva Ucrainei. Prin urmare, acesta le urează ucrainenilor un 'cer (spaţiu aerian) paşnic', trimiţând în acelaşi timp obuze către ei, relatează RBC-Ucraina, cu referire la comentariul lui Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei Preşedintelui Zelenski, relatează ZN.UA... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel