Pace fragilă între Rusia și Ucraina, Zelensky: Compromisurile vor aduce sânge nou
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 21 noi 2022, 07:25
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cuvintele președintelui ucrainean aruncă o umbră grea asupra posibilelor scenarii. Între timp, Moscova acuză Kievul că ucide soldați ruși neînarmați și acuză Occidentul de ”complicitate”.

Orice concesiune a pământului nostru sau a suveranității noastre nu poate fi numită pace. Compromisurile vor aduce sânge nou”. Acestea sunt cuvintele președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, într-un discurs video la Forumul Internațional de Securitate din Halifax postat pe Telegram.

Pentru Zelensky, ”adevărata pace durabilă și cinstită nu poate fi decât rezultatul demontării complete a agresiunii ruse”. 

"Sunt 10 puncte în propunerea de pace ucraineană. Sunt provocări care trebuie depășite pentru binele și securitatea Ucrainei, a Europei și a lumii", a adăugat Zelensky amintind că a prezentat propunerea de la Kiev Adunării Generale a Națiunilor Unite și la summitul G20.

Între timp, buletinul zilnic al Marelui Stat Major al Forțelor Armate Ucrainene, difuzat pe Facebook, raportează uciderea a 420 de ruși în ultimele 24 de ore, ducând pierderile în rândurile rusești la 83.880 din ziua atacului Moscovei asupra Ucraina, potrivit Europa Today.

Potrivit raportului armatei ucrainene, astăzi pierderile rusești ar fi de aproximativ 83.880 de oameni, 2.885 de tancuri, 5.815 de vehicule blindate, 1.867 de sisteme de artilerie, 393 de lansatoare de rachete multiple, 209 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, forțele ruse au mai pierdut 278 de avioane, 261 de elicoptere, 4.368 de vehicule, 16 unități navale și 1.536 de drone.

Acestea sunt, trebuie precizat, cifre care nu pot fi verificate independent. 

Pe frontul rus, însă, Ministerul Apărării a acuzat armata ucraineană că a executat cel puțin zece prizonieri de război. O mărturisește un videoclip filmat de militarii ucraineni, în care peste zece soldați ruși sunt văzuți întinși la pământ, cu mâinile peste cap și ciuruiți de gloanțe de armata ucraineană.

În timp ce Kievul oferă o versiune diametral opusă (ucrainenii ar fi fost atacați din spate de alți soldați ruși), purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, face apel la organizațiile internaționale, cerându-le ”să condamne și să investigheze în detaliu această crimă șocantă”. 

”Nici o atrocitate comisă de unitățile militare ucrainene nu va rămâne nepedepsită. Toți vinovații și complicii lor vor fi identificați și pedepsiți în consecință. Nimeni nu va scăpa de pedeapsă", a declarat Zakharova.

Zakharova acuză comunitatea internațională de tratament diferit între Rusia și Ucraina: ”Occidentul colectiv care susține Kievul nu a acordat nici o atenție acestor numeroase fapte. O astfel de aprobare din partea americanilor și europenii îi face complici la crimele comise de neonaziștii ucraineni pe care îi a incuraja".

Citește și:

Zelensky despre rachetele care au lovit Polonia: Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească

Experții ucraineni vor participa la ancheta privind circumstanțele căderii rachetelor în Polonia, a declarat joi președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, vorbind la conferința Bloomberg New Economy Forum, relatează Euromaidan.

”Ieri am primit confirmarea că specialiștii noștri vor participa la anchetă. Până la finalizarea anchetei, nu putem spune cu exactitate ce rachete sau ce piese au căzut pe teritoriul Poloniei. Dar am văzut imagini cu diametrul găurii. Nu ar putea fi doar rămășițele sistemelor antirachetă”, a spus Zelensky.

”Toată lumea ar trebui să înțeleagă că aproape 100 de rachete au fost trase în acea zi. Sunt recunoscător lumii pentru sprijinirea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană. Nu este prima dată când părți ale unei rachete rusești cad pe teritoriul unei alte țări”, a spus Zelensky.

”Nu știu exact ce s-a întâmplat de data asta, 100%. Nici lumea nu știe 100%. Sunt sigur că a fost o rachetă rusească. Suntem recunoscători că nu suntem învinovățiți pentru că luptăm cu rachete rusești pe teritoriul nostru”, a adăugat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?