Ingredientele pentru rețeta:
Pentru BLATUL CU MAC avem nevoie de:
- 8 albușuri
- 150 g mac
- 200 g zahăr
- 4 linguri făina
- un praf de copt (10 g)
- un praf de sare
Pentru CREMA DE VANILIE:
- 8 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 300 ml lapte
- un plic budincă de vanilie
- 300 g unt (sau margarină)
- un praf de sare
Pentru BLATUL/STRATUL DE BISCUIȚI:
- 24-25 biscuiți petit beurre
- 200 ml cafea/ capucino
Pentru GLAZURĂ:
- 200 g ciocolată cu lapte
- 100 g unt.
Mod de preparare:
Întâi pregătim blatul. Mixăm foarte bine albuşurile cu un praf de sare până încep să capete consistentă, apoi adăugăm puţin câte puţin zahărul. Continuăm să mixăm până când obţinem o bezea tare şi lucioasă. Acum punem macul şi amestecăm delicat, iar la final încorporăm făina cernută împreună cu praful de copt.
Acoperim o tavă de 25×35 cm cu hârtie de copt (udaţi tavă pentru că hârtia să adere mai bine) şi puneţi compoziţia, nivelând-o bine. Coaceti blatul 25-35 de minute la 180 °C până începe să se rumeneasca uşor. Pentru siguranţă ,faceţi testul cu scobitoarea. În timpul coacerii ,blatul va creşte destul de mult, dar după răcire se va lăsa.
Cât se coace blatul preparăm crema. Într-o crăticioara (e bine să fie antiaderenta), amestecăm foarte bine gălbenuşurile cu un praf de sare şi zahărul până când vom obţine o compoziţie cremoasă şi deschisă la culoare. Apoi încorporăm bine amidonul, turnăm laptele şi punem vasul pe foc. Amestecăm continuu pentru a nu se lipi iar după ce dă în fiert stingem focul. După 5-10 minute punem untul cubuleţe, esenţă de vanilie şi amestecăm până se incorporezază bine.
Lăsăm crema la răcit (pentru a nu face coaja, indicat ar fi să acoperim crăticioara cu staniol). După ce se răcește o turnam peste blat direct în tavă în care l-am copt şi o nivelăm bine.
Pentru glazură topim ciocolata împreună cu untul la foc mic.
Peste stratul de crema aşezăm biscuiţii însiropaţi în cafea, iar apoi punem ultimul strat de glazură. Punem prăjitură la rece câteva ore sau cel mai bine peste noapte şi apoi o tăiem cubuleţe cu un cuţit încălzit.
Poftă bună!
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Culmea prostiei în hipermarketuri. O decizie bizară pe care marii retaileri o iau și care stârnește furia românilor
- De ce nu ni se arată cum se fac crenvurștii. Bulai: Am văzut cu ochii mei ce se întâmplă la o fermă de curcani / video
- SRI, mai necredincios ca Toma în noaptea de Înviere. Mesaj simpatic / foto
- O biserică de o frumusețe rară din România, construită în 1878, a ars în totalitate în noaptea de Înviere / foto
- Acuzații în presa austriacă: Dronele militare rusești folosesc AI dezvoltat cu Kaspersky
- Nu s-a mai întâmplat de 23 de ani în SUA. Adrian Mitroi: Inflația este lipicioasă, iar dolarul este prea tare