Data actualizării:
Data publicării:

Ovidiu Roșu, medic veterinar, nouă ipoteză în cazul tragediei cu ursul de la Jepii Mici

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Medicul veterinar Ovidiu Roșu a lansat, în exclusivitate pentru DCNews, o ipoteză în cazul tinerei omorâte de urs în Munții Bucegi.

Explicații încă neclare în cazul incidentului de acum două zile în care o tânără de doar 19 ani și-a pierdut viața în urma unui atac de urs. Tot ce știm, însă, este că ursul a rămas lângă cadavrul fetei, un lucru fără precedent pe care și medicul veterinar Ovidiu Roșu îl afirmă.

"Am lucrat pentru o perioadă cu urși, am discutat și cu alte persoane competente care lucrează de zeci de ani cu animale sălbatice, de la urși până la lupi sau râși. Nu a existat, în istoria acestei specii, un atac cu prădare. Niciodată un urs nu a stat lângă pradă sau, în cazul nostru, să depună efortul să coboare în acea râpă unde a căzut victima. Este foarte probabil ca lucrurile să se fi întâmplat într-un alt mod decât acela care ne-a fost prezentat. 

Ursul nu este ca un lup care și-a omorât prada și mai apoi se duce într-un colț să o mănânce. Din câte am înțeles, sunt mai multe idei, una dintre ele ar fi că victima s-ar fi împiedicat - motiv de atac din partea oricărui animal, deoarece atunci când cazi, prin mișcările bruște, involuntare, animalul se sperie și te atacă. Ipotetic vorbind, este posibil ca în acel moment, atât victima cât și ursul, să fi căzut în acea prăpastie.

Am văzut poze cu cadavrul, ceva de neimaginat. Trebuie să așteptăm rezultatele, atât de la IML cât și necropsia ursului, deoarece este foarte posibil ca animalul să fi căzut odată cu tânăra și să-și fi fracturat câteva oase - acesta fiind motivul pentru care a rămas lângă trupul fetei. La fel cum este posibil ca victima să fi murit din cauza căzăturii, nu avem de unde să știm, momentan, dacă a murit pe loc sau din cauza rănilor.

V-am spus că am văzut poze cu cadavrul. Într-adevăr, era sfâșiat, dar nu știm dacă fata era deja decedată sau, ulterior, ursul - din cauza durerii, în cazul în care avea oase fracturate - a început să îi sfâșie corpul. Din ce știm legat de comportamentul urșilor, dar nu numai, în momentul în care simt durere, ei tind să atace, să sfâșie, devin agresivi, deci este foarte posibil ca lucrurile acestea să se fi întâmplat post-mortem." a spus doctorul veterinar Ovidiu Roșu.

Până în acest moment, nu sunt detalii despre starea de sănătate fizică a ursului înainte de a fi împușcat. Vânătorului care a eliminat animalul i s-a deschis un dosar penal. Legat de acest lucru, veterinarul Ovidiu Roșu a spus: "Nu putem să punem în cârca vânătorului faptul că a împușcat ursul, mi-ar fi fost și mie frică să mă apropii de el în asemenea circumstanțe. E un pericol extrem, trebuie să înțelegem că, în anumite momente, reacționăm din instinct. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să fie tranchilizat și, mai apoi, evaluat atât fizic cât și psihic. Am fi înțeles, în urma examinării, dacă a atacat voit victima sau a fost un cumul de factori".

Medicul a subliniat faptul că, abia în momentul în care vor ajunge rezultatele din partea IML dar și din partea ANSVSA, va putea oferi o concluzie. Analizele vor arăta și dacă ursul a ingerat țesut uman, acest lucru fiind, iarăși, ceva neobișnuit pentru această specie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel