Data actualizării:
Data publicării:

Ovidiu Petre: Avem Legea crowdfunding-ului, prin care ASF a devenit autoritate competentă. Ce înseamnă acest lucru / video

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Ovidiu Petru, director general al Direcţiei Generale Sector Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul ASF, a vorbit despre strategia pieței de capital, educația financiară, și o lege „foarte importantă și așteptată”.

Alegeri prezidentiale 2024

„Avem într-o fază finalizată strategia pieței de capital, din punctul nostru de vedere. Am trimis-o la Ministerul de Finanțe. Urmează să ne armonizăm împreună și să ieșim public cu ea. Eu cred că, până la următoarea conferință pe care o să o avem, o să avem și strategia. De asemenea, ne propunem ca la fiecare intervenție a noastră în cadrul acestor conferințe să intrăm strict pe o temă din strategie, inclusiv pe un update pe CCP și pe piețele de derivate, unde la fel, până la următoarea conferință, cred că o să avem dosarul depus și o să intrăm în linie dreaptă cu autorizarea contrapărții și să avem cât mai rapid aceste produse la tranzacționare”, a spus Ovidiu Petru, director general al Direcţiei Generale Sector Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul ASF.

În ceea ce privește, educația financiară, „pe partea legislativă, suntem, pe de o parte, într-un proces în care venim cu foarte multe legi, intră multe legi în vigoare, și au intrat deja, și mă refer aici la Legea supravegherii prudențiale, unde avem cerințe de capital pentru SSIF-uri adaptate mai bine specificului lor. Avem creșteri ale capitalului de la 50 la 75.000, de la 125 la 150 și 730 la 750.000 euro. Și aici avem o instrucțiune chiar acum, în consultare publică, cu un calendar de majorări anuale până în 2026 ale intermediarilor cu 5.000 euro pe an”, a spus Ovidiu Petre.

„Avem, de asemenea, o lege foarte importantă și așteptată: Legea crowdfunding-ului, prin care ASF a devenit autoritate competentă. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că noi autorizăm, supraveghem, reglementăm, și controlăm furnizorii de finanțare participativă. Deja avem două platforme care au depus prin portalul de autorizare cerere de autorizare. Mă aștept ca, până la sfârșitul anului, numărul să crească foarte mult, pentru că am avut și foarte multe discuții cu platforme de crowdfunding care au venit spre autorizare și au așteptat mai ales să apară această lege ca să se adreseze ASF, pentru că altfel nu aveau unde să depună dosarul de autorizare”, a explicat Ovidiu Petru.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței „Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV, și Radio DCNews.

Cum poate deveni piața de capital din România motorul economiei

 

Youtube video image

 

 

Teme de dezbatere

Poate deveni piața de capital din România motorul economiei? Cum putem convinge autoritățile că Bursa de la București este o sursă reală de finanțare?Cum putem avea mai multe companii și investitori la bursă?

Cum se poate implica statul în avantajul său pentru a încuraja utilizarea mecanismelor bursiere?

Care sunt actorii care fac piața de capital să vibreze?

Birocrația la bursă, principala piedică: direcții de acțiune pentru reducerea acesteia

Scurtarea la jumătate a duratei operațiunilor de majorare de capital și a altor operațiuni corporative pentru companiile listate

Reflectarea rolului pieței de capital de finanțator al economiei, infrastructurii, bugetului și reformelor în programele, strategiile și politicile de guvernare

Atragerea de noi emitenți la Bursa de Valori București din rândul IMM-urilor cu potențial de dezvoltare și scalare a afacerii și de noi investitori de retail prin educație financiară

Rolul Fondurilor de Pensii administrate privat pe piața românească de capital

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel