OUG pentru anticipate, respinsă de Senat. Tăriceanu: De asta am votat pentru respingere
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat de ce a votat împotriva Ordonanţei de Urgenţă care reglementa alegerile anticipate.
"Iată câteva dintre lucrurile grave pe care am dorit să le semnalez în ședința de plen a Senatului și motivele pentru care, împreună cu colegii din ALDE, nu am votat pentru adoptarea OUG. Am auzit în Senat colegi care se declarau revoltați când s-a pronunțat „turism electoral". Știm că această chestiune a devenit o practică extrem de extinsă și gravă și care deformează rezultatul alegerilor în ultimii ani. Această OUG privind eventualele alegeri anticipate face o încurajare și o legalizare a turismului electoral.
Stau și mă întreb, ce dorința îi apucă pe unii dintre români să facă turism și să se ducă în alte părți să voteze?", a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.
Comparaţie cu prezidenţialele
"Atunci când avem alegeri prezidențiale și este o lista națională, sigur că votul se poate exprimă oriunde, dar în condițiile votului pentru Parlament acest turism electoral distruge legătură esențială care trebuie să se creeze între votant și cel ales. Cel ales are o responsabilitate în față celor ce l-au votat.
Ce responsabilitate să aibă parlamentarul de Brașov față de cei care, în duminică votului, veniseră din țară să se plimbe la Poiana Brașov? Cum poate să fie el responsabil pentru turiștii din sudul țării, sau din nordul țării, sau din vestul țării? Nu va dați seama că e o inepție? Cred că asta e o chestiune care ar trebui patentată rapid că invenție românească în domeniul electoral.", a mai scris liderul ALDE.
Partidele, discriminate
"Mai departe, a două problema pe care această OUG o abordează înseamnă o gravă discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare, și anume știți foarte bine că nu toate partidele au grupuri parlamentare în ambele Camere. Prevederile OUG dau posibilitatea partidelor să aibă reprezentanți în secțiile de votare cu condiția cumulativă de a avea grupuri în ambele camere. În acest fel, aproximativ 20% din voturile exprimate de cetățeni nu vor putea fi controlate, iar ele în final vor fi redistribuite altor partide. Deci, se încalcă practic voință unui procent important din cetățeni, cărora li se deturnează votul în favoarea altor partide.", a conchis Călin Popescu Tăriceanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News