OUG Legile Justiţiei. Toader, declaraţiile momentului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Tudorel Toader
Tudorel Toader
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a făcut o serie de precizări cu privire la modificările aduse de OUG dată luni, 15 octombrie, în Guvern, privitoare la Legile Justiţiei.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, invitatul lui Mihai Gâdea la Antena 3, a declarat, referitor la OUG dată luni, 15 octombrie, în Guvern, de modificare a legilor Justiţiei, "că e vorba de o ordonanţă necesară, coerentă, tehnică şi bună". [...]Dialogul cu Comisia de la Veneţia este unul necesar pentru că facem parte din familia europeană a Consiliului, stăm la aceeaşi masă şi trebuie să ne racordăm, raportăm la aceleaşi valori". 

Întrebat de ce a fost nevoie de această ordonanţă, Toader a răspuns: "A fost nevoie din foarte multe motive. Pe de-o parte, am pornit de la avizul preliminar al Comisiei de la Veneţia, am pornit de la faptul că, la rândul ei, Comisia Europeană când ne evaluează se raportează la raportul Comisiei de la Veneţia, la avizul acesteia, am pornit de la faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), la rândul lui, se raportează la Comisia de la Veneţia, dar am pornit şi de la unele solicitări venite în mod explicit de la Consiliul Superior al Magistraturii. După aceea, Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, MCV-ul, CSM-ul, dar am constatat şi noi nişte necesare corelări şi atunci le-am combinat". 

El a adăugat că s-a prezentat personal de două ori la sediul Comisiei de la Veneţia, unde a discutat câteva posibile soluţii pentru îmbunătăţirea legislaţiei, pentru armonizarea şi eliminarea unor neconcordanţe şi preluarea unora dintre recomandările acestui for. 

Răspunderea magistraţilor

Punctual, referitor la răspunderea magistraţilor, Tudorel Toader a precizat că nu s-a luat această decizie prin OUG, considerându-se că e mai bine ca Parlamentul să legifereze acest lucru. "Când au plecat legile justiţiei de la minister, exista o prevedere referitoare la răspunderea magistraţilor. Noi am creionat această instituţie a răspunderii pornind de la Constituţie care spune că răspunderea magistratului nu e înlăturată dacă eroarea a fost provocată de rea credinţă şi gravă neglijenţă. [...] În dezbaterile care au precedat forma finală şi ordonanţa adoptată astăzi s-a ajuns la o altă propunere care cred că poate fi fundamentată. Să nu intrăm în ordonanţă pe răspunderea magistratului, să o lăsăm ca Parlamentul să o reglementeze, să o îmbunătăţească", a precizat Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel