Data publicării:

OUG în criza energetică. Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei: Se dă o predictibilitate până în 2025 asupra prețului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a vorbit despre criza energetică și soluțiile Ministerului în diminuarea efectelor asupra consumatorilor finali.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, prezent fiind la conferința „Criza energetică și efectele pe termen lung“, a vorbit despre criza energetică.

„Ceea ce aș vrea să menționez este faptul că această criză energetică a început la finalul anului 2021. Atunci, bănuim, pe baza războiului hibrid dus de Federația Rusă și a creșterii substanțiale a consumului post pandemia de coronavirus, am remarcat o tendință de creștere a prețurilor pe piața de energie și nu doar una regională, în România, ci și globală.

Începând cu acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, toate evoluțiile au devenit oarecum pe un trend neprognozat, un trend ascendent dramatic, după care am văzut reacțiile la nivel regional, global și național. În această perioadă România a urmărit cu interes toate aceste evoluții și a încercat să se adapteze și consider că a reușit să o facă în anumiți aspecte, începând din toamna anului trecut, cu anumite ordonanțe și anumite modificări de legislație prin care s-a reușit o temperare a prețurilor la consumatorului final și, totodată, crearea unei noi tendințe care să ajute acești consumatori finali, fie că vorbim de consumatori casnice, IMM-uri sau consumatori industriali, să poată să-și desfășoare un business plan pe o perioadă scurtă.

Totodată, prin implementarea ordonanței 27, a ordonanței 118 și a ultimei ordonanțe adoptate de Guvern, se dă o predictibilitate până la nivelul anului 2025 asupra nivelului de preț pe care consumatorii trebuie să-l plătească atât pe piața de energie, cât și pe piața de gaze.

În același timp putem vorbi despre o activitate intensă a Ministerului Energiei pe plan european. Am fost și suntem în continuare foarte activi, participăm la toate activitățile care se referă la reglarea pieței de energie, la stabilirea unor anumite praguri, tendințe și mecanisme care să ajute la o stabilitate mai mare a prețului în perioada următoare“, a spus Dan Drăgan.

 

Dan Drăgan: Înmagazinarea gazelor, realizată în proporție de 97%

„Este important de spus că înainte de această criză s-au desfășurat tot felul de activități pentru punerea și creșterea capacităților de exploatare a resurselor indigene, iar aici m-aș referi la partea de gaz, unde avem un nou producător semnificativ care introduce gaz în rețeaua națională începând cu luna august și, totodată, știm că un jucător național important a reușit să mențină și să crească producția de volumul de gaze naturale extrase și injectate în rețea. De asemenea, s-a reușit ca nivelul de înmagazinare a gazelor naturale în depozite să fie foarte ridicat, aproximativ 97% din depozite sunt acoperite în acest moment, peste 3 miliarde de metri cubi fiind stocați și suntem convinși că acest volum ne va ajuta să trecem cu bine peste această perioadă de iarnă.

Suntem bucuroși să vedem că marile companii naționale care acționează în acest domeniu au contracte și au semnat documente de colaborare cu companii semnificative pentru importul în caz de necesitate a unor volume importante“, a spus, la DC News, la conferința „Criza energetică și efectele pe termen lung“, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel