Data publicării:
OUG energie. Elena Cristian, replică pentru Adrian Cozma (PNL), după neadevărurile spuse: O mare minciună. Este o adevărată bombă
Elena Cristian, analist DC Business, i-a dat replica lui Adrian Cozma, după ce liberalul a spus mai multe neadevăruri legate de noua ordonanță de urgență care vizează sectorul energiei.
"Ordonanţa a fost aprobată în coaliție şi a fost aprobată în Guvern. Din coaliţie fac parte PSD, UDMR şi PNL. Despre noile măsuri... Prețurile plafonate au rămas la aceleaşi valori pentru consumatorii casnici, instituţii publice şi IMM-uri. Perioada aplicării prețurilor plafonate a fost extinsă până la 31 august, față de 31 martie 2023, acoperind şi intervalul aprilie - august al anului următor. În cadrul discuţiilor din coaliţie, PNL a susţinut menţinerea neschimbată a plafoanelor. Deciziile au fost luate în baza unei analize prezentate de Comitetul acela interministerial pe energie.
"Au fost luate în seamă opiniile tuturor. Au fost multe întâlniri"
Acel comitet, de data aceasta, chiar a fost unul lucrativ şi de acolo a emanat această ordonanţă. Modificările răspund cerințelor bugetare actuale. (...) La întocmirea proiectului de ordonanţă, au fost luate în seamă şi opiniile tuturor actorilor din toate sectoarele industriei energetice - producători, transportatori, distribuitori, furnizori - cu care ANRE şi ministerul au avut întâlniri. Au fost întâlniri multe.
Proiectul de ordonanţă este un efort comun al tuturor instituțiilor care formează Comitetul interministerial. Ministerul de Finanțe s-a asigurat că măsura este sustenabilă, după ce a analizat impactul bugetar, dar rolul cel mai important este avut de ANRE în continuare. ANRE a avizat fără observații ordonanța de urgență pe energie. Faptul ca domnul Chirițoiu s-a trezit acum, în nu știu ce context, să spună că nu e chiar așa, înseamnă că este o problemă acolo, că joacă politic", a spus Adrian Cozma, la Antena 3.
"O mare minciună"
"Îl aud pe domnul Cozma... Până la un punct, am fost de acord cu dânsul, dar a spus atâtea neadevăruri în ultima parte a intervenţiei, încât nu mă pot abţine. 1. Nu îl cheamă Chirițoiu. Îl cheamă Chiriţă. Dacă vorbeşti despre o institutie, despre şef, trebuie să ştii măcar cum îl cheamă. Cum este posibil să spuneţi că au fost consultări cu companii, cu asociaţiile profesionale, cu patronate, când aseară a explodat piaţa de comunicate şi de declaraţii, toţi spunând că OUG a fost pusă cu o oră înainte în dezbatere publică, că nu au ştiut ce conţine, că nu au fost informaţi, că nu au fost chemaţi şi că nu s-a vorbit?
Da, s-au păstrat plafoanele, dar s-au restrâns categoriile, s-a restrâns numărul celor care beneficiază de compensare şi plafonare. Dovada: impactul bugetar. Până acum, impactul anual bugetar era de 40 de miliarde de lei. Acum este de doar 12 miliarde, conform ministrului Finanţelor, adică de un miliard. Schimbările sunt foarte, foarte mari. Pe tot acest lanţ v-aţi gândit la o supraimpozitare care nu foloseşte nimănui, poate doar bugetului de stat pentru că acei intermedieri pe care îi vizaţi sunt offshore-uri. Dacă vă uitaţi pe lista aceea, veţi vedea că banii de la intermediari nu vor ajunge niciodată la bugetul de stat.
"Este o adevărată bombă"
A veni şi a le spune oamenilor "nu s-a schimbat nimic, nici în economie, nici pentru consumatorul casnic" este o mare minciună. Poate nu aţi citit aceeaşi OUG şi poate aţi citit OUG în vigoare Şi încă ceva... De unde atâta grabă să dai ordonanţe la zece seară sau la nouă seara, aplicată de a doua zi, în condiţiile în care aveai un act normativ în vigoare până pe 31 martie 2023? De ce era atâta grabă şi nu se puteau aştepta zece zile, când Comisia Europeană urma să ia măsuri la nivel european pentru piaţa energiei şi gazelor şi toate aceste măsuri să fie transpuse şi în legislaţia naţională? Aceasta ordonanţă este o adevărată bombă, este prost făcută şi nu va ajuta pe nimeni", a spus Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News