Data actualizării:
Data publicării:

OUG anti-speculă. Adrian Izvoranu: În România avem o piață sălbatică, fără control. Nu avem nici un fel de politică economică

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative. Actul normativ stabilește unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat.  

Guvernul Ciucă a adoptat ordonanța de urgență anti-speculă, o lege făcută cu scopul de a proteja interesele consumatorilor și interesele publice, fără a distorsiona piața sau a-i afecta funcționarea liberă. Invitat în emisiunea Politica Zilei, realizată de Ioana Constantin la B1Tv, Adrian Izvoranu, directorul general al Confederației Patronale a Industriei și Comerțului, a făcut mai multe precizări.

”E foarte complicat ca această ordonanță să fie aplicată așa cum am văzut în faza de proiect. Noi avem o problemă foarte mare în România și anume că oamenii aceștia nu au înțeles că economia este ca un scaun cu patru picioare. Un scaun cu trei picioare nu stă, nu are poziție stabilă, cele trei picioare fiind politici economice, politici fiscale și politici monetare.

Ne lipsește al treilea picior al scaunului: noi nu avem nici un fel de politică economică. Când a mai fost dată o asemenea lege, foarte demult, undeva după război în anii 1945 dacă nu mă înșel, aveam un minister al Economiei Industriei și Comerțului, aveam un comisariat al prețurilor, adică aveam pe cineva care se ocupa de piață”, a explicat Adrian Izvoranu. 

În România avem o piață sălbatică

”În România, la ora actuală, piața asta despre care toți vorbim frumos crezând că este o piață liberă este de fapt o piață sălbatică, fără nici un control. Libertatea pieței nu înseamnă o piață lipsită de reguli cum este în România”, a mai explicat acesta

În ceea ce privește criza energetică care a afectat ca o reacție în lanț prețurile la toate produsele și serviciile de pe piața românească, Adrian Izvoranu a declarat: ”România nu poate fi comparată cu alte țări care au mari probleme cu resursele, având din plin resurse. Eu nu înțeleg de ce stau închise peste 40 de hidrocentrale, eu nu înțeleg de ce ne-am grăbit să închidem termocentralele înainte de a pune alte soluții în loc. Am înnebunit toți acum să luam mașini electrice și să ne încălzim de la soare”.

Citește și...

Cu pepenii în fața Primăriei Timișoara. Comercianții amenință cu protestul

Comercianţii de pepeni ameninţă cu protestul. Au de gând să vină cu lubenițele în faţa primăriei din Timișoara, pentru a protesta faţă de situația autorizării activităţilor comerciale.

"Producătorii din zona Olteniei deja au ajuns în Timişoara şi stau cu pepenii în Piaţa de Gros, pentru că nu au cu cine să vorbească. Într-o săptămână se coc şi lubeniţele din judeţul Timiş şi nu o să avem unde vinde. În alţi ani, deja lucrurile erau clare, acum e debandadă”, spune un comerciant din judeţul Timiş.

Liviu Cocean, directorul SC Pieţe SA Timişoara, a declarat, pentru sursa citată, că nu este de competenţa instituţiei pe care o conduce această problemă, ci a primăriei.

Ce spune Primăria Tmișoara

”Se lucrează la un regulament de amplasare a standurilor de vânzare pentru producători. Urmează ca în scurt timp să fie definitivat şi să se poată depune solicitări pentru avizare la Compartimentul autorizare activităţi comerciale şi publicitate”.

Cocâlnău Daniel, cultivator de roșii și pepeni din Dăbuleni, a venit la Cluj-Napoca, împreună cu mai mulți apropiați din familie, cu două dube pline de roșii și lubenițe pentru a le vinde clujenilor. Acesta ne-a oferit un interviu în care a zis că vine de 20 și ceva de ani în orașul de pe Someș. Oamenii apreciază calitatea produselor și, mai mult, s-a stabilit o relație de încredere între el (comerciant) și clienți (clujenii).

”Suntem din Dăbuleni, județul Dolj. Cultivăm pepeni roșii, pepeni galbeni, tomate, fasole, castraveți. Dacă ai noroc să faci cultură bună și să ai piață de desfacere, merită!  Venim la Cluj pentru a vinde, în fiecare an. Oamenii ne cumpără produsele, ne cunoaștem deja de 20 și ceva de ani.”, a spus Cocâlnău Daniel. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel