Ouăle s-au scumpit mai mult în România decât în UE
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 11 Martie 2023, 01:59
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ouă mai scumpe în România decât în restul ţărilor membre UE.

Preţul ouălor în Uniunea Europeană era, în medie, cu 30% mai mare în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022, o creştere uşor peste media europeană fiind înregistrată în România, unde ouăle erau cu 33,7% mai scumpe, arată datele Eurostat.

Comparativ, în luna ianuarie 2022 faţă de luna ianuarie 2021, preţul ouălor în Uniunea Europeană a crescut cu 7%, iar în luna ianuarie 2021 faţă de luna ianuarie 2020 a crescut cu doar 1%. În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri de preţuri la ouă s-au înregistrat în Cehia (cu un avans de 85% în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022), urmată de Ungaria (80%) şi Slovacia (79%). Cele mai mici creşteri au fost înregistrate în Germania şi Luxemburg (ambele cu 18%) şi Austria (19%).

Frenezie în Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă se consumă mai multe ouă pe cap de locuitor decât în majoritatea țărilor. Creșterea costurilor a declansat o adevărată frenezie, iar oamenii caută găini online pentru a-și asigura proviziile de ouă. Site-ul de licitații locale Trade Me a declarat, pentru CNN, că găinile sunt din ce în ce mai căutate, dar și echipamentele pentru îngrijirea lor.

Noua Zeelandă s-ar confrunta cu această penurie și din cauza unei schimbări anticipate de mult în Legea agriculturii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Legea interzice producerea de ouă de la găini ținute în „cuști convenționale” sau „cuști cu baterii” - de obicei spații metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?