Data publicării:

Organul special pe care câinele tău îl are, iar tu nu. Îi dă o superputere

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Organul special pe care câinele tău îl are, iar tu nu. Îi dă o superputere / Foto: Pixabay
Organul special pe care câinele tău îl are, iar tu nu. Îi dă o superputere / Foto: Pixabay

Câinele are un organ special pe care oamenii nu il au, numit organul lui Jacobson.

Nu este un secret pentru nimeni că simțul mirosului câinilor este în esență o superputere, în comparație cu propriile noastre abilități de adulmecare. Nasurile lor sunt esențiale pentru modul în care câinii interacționează și navighează în lumea din jurul lor. Deci, cât de puternic este simțul mirosului unui câine? Și ce poate face nasul lor?

Față de capul lor, nasul câinilor este mult mai mare decât în cazul nostru. Aceasta înseamnă că au o suprafață mult mai mare pentru mai mulți receptori senzoriali. De fapt, puii au între 100 de milioane și 300 de milioane de receptori olfactivi în cavitatea lor nazală, în timp ce oamenii au doar aproximativ șase milioane. Țesuturile lor nazale, sau epiteliul, sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decât cele ale oamenilor, scrie ellevetsciences.com.

Ce este organul lui Jacobson?

Însoțitorii noștri canini au, de asemenea, un organ olfactiv suplimentar pe care noi, oamenii pur și simplu nu îl avem. Organul vomeronazal, denumit adesea organul lui Jacobson, este situat în interiorul cavității nazale a câinelui și se deschide în cerul gurii. Nervii din organul vomeronazal se conectează direct la creier și sunt unici prin faptul că detectează doar mirosuri "nedetectabile" - substanțe chimice precum feromonii.

Acest sistem olfactiv secundar comunică cu partea creierului care se ocupă de împerechere. Cu aceasta, câinii masculi și femele pot determina dacă alți câini sunt disponibili pentru reproducere. De asemenea, organul lui Jacobson îi ajută pe puii nou-născuți să găsească sursa de lapte a mamei și să-și identifice mama printre alte câini adulți. De parcă acest lucru nu ar fi suficient de impresionant, puii au și senzori de căldură în nas care îi ajută să-și localizeze mamele.

Nasul unui câine și organul lui Jacobson lucrează împreună pentru a adulmeca o cantitate uimitoare de informații pe care le pot folosi pentru a înțelege mai bine mediul lor în orice moment. S-ar putea să-ți dai seama când un câine activează organul lui Jacobson - își expun cavitatea nazală la o cantitate imensă de molecule de miros prin curbarea buzelor și mirosind cu insistență ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel