Data publicării:

Organizațiile care reprezintă pacienții, reacție în scandalul de la Pantelimon. Radu Gănescu: E punctul culminant al unui sistem care 30 de ani a fost nereformat / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a fost invitat la DC News și DC Medical unde a explicat care este poziția oficială a organizațiilor care îi reprezintă pe pacienți față de scandalul de la Spitalul Pantelimon. 

Radu Gănescu a exprimat îngrijorarea organizațiilor care îi reprezintă pe pacienți cu privire la posibilele probleme grave din spitalele din România. El a subliniat că orgoliile și conflictele dintre personalul medical pot duce la disfuncționalități în spitale. Aceste probleme afectează în mod direct pacienții, care sunt cei mai vulnerabili și au cea mai mare nevoie de îngrijire.

„Poziția noastră a fost, încă de la începutul acestei discuții - care putem spune că s-a transformat în telenovelă, având în vedere că vorbim de luni de zile de acest subiect - una de îngrijorare a faptului că există posibilitatea ca în spitalele din România să se întâmple acest lucru. Poate un malpraxis nu ar fi ceva care să ne ducă la o astfel de discuție foarte lungă, dar când vorbim de crimă cu premeditare, deja lucrurile sunt într-o altă situație.

Ne-am exprimat îngrijorarea că există acele orgolii medicale între personalul medical, între asistente, management, conducere, șef de secții care duc la un circuit defectuos în cadrul unui spital și care, ca și repercusiune, este exact asupra pacientului care are cea mai mare nevoie de personalul medical.", a spus Radu Gănescu. 

 

3. -imagine fara descriere- (radu-ganescu_20746600.jpg)

 

„Ne dorim lucruri concrete care să ne ducă în realitatea anului 2024"

Radu Gănescu a comentat situația actuală a controalelor și a acuzațiilor în sistemul medical, subliniind că dezbaterile publice și opiniile divergente ale autorităților judiciare și ale cetățenilor contribuie la confuzie privind realitatea din România. Acesta a subliniat că, în ciuda dezbaterilor intense, este esențial ca instituțiile competente să găsească soluții concrete. 

„Am urmărit și ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al controlului, atât din punctul de vedere al autorității, al Colegiului Medicilor, și ultimul lucru care a dus la această punere sub acuzare și ajungerea în instanță.

La ora actuală, după atâtea dezbateri și fără a discuta din punct de vedere medical - pentru că nu este treaba noastră, ca și asociație suntem rezervați în a ne pronunța o opinie - avem instituțiile judiciare care nu au aceeași opinie, avem cetățenii care sunt împărțiți în două tabere, pro și contra, ceea ce duce, din punctul meu de vedere, la crearea unui gol în mintea oamenilor apropo de realitatea din România. Sunt lucrurile sigure pentru pacienți sau nu sunt? Sunt instituții care pot investiga, cerceta și corecta pe parcurs lucrurile care sunt neclare sau nu pot face acest lucru?

Deocamdată avem foarte multe dezbateri pro și contra pe care, personal, aș dori să le închidem într-o buclă și să lăsăm acele instituții să găsească soluții. De asemenea, mi-aș dori și ne dorim, ca asociație de pacienți, ca indiferent de rezultatul acestei discuții mediatizate extrem de mult să avem niște lucruri concrete care să ne ducă în realitatea anului 2024.", a spus Radu Gănescu. 

 

„Este punctul culminant al unui sistem de sănătate care 30 de ani de zile a fost nereformat"

Radu Gănescu a evidențiat problemele majore ale sistemului de sănătate românesc, pe care le consideră rezultatul a 30 de ani de imperfecțiuni și birocrație excesivă. El a subliniat dificultățile generate de necesitatea de a gestiona documente pe hârtie, care sunt ușor de modificat și nu oferă certitudine. 

„Ce am observat, o spun personal ca și pacient care are experiență în ceea ce înseamnă servicii medicale... Este exact punctul culminant al unui sistem de sănătate care 30 de ani de zile a fost imperfect, nereformat, super birocratizat, iar efectele se văd în profesioniștii care lucrează în sistemul de sănătate și în pacienții care beneficiază de acest sistem de sănătate.

Vedem ce probleme mari ne face încă faptul că trebuie să umblăm cu foile de hârtie după noi și trebuie să scriem 24/24 pe foi de hârtie care pot fi schimbate, pot fi modificate, care pot fi o dovadă sau nu, dar până la urmă oferă o incertitudine pentru toată lumea: pentru pacienți, pentru aparținători, pentru justiție, probabil și pentru personalul medical, Colegiul Medicilor care verifică aceste hârtii, că de obicei, în cadrul controalelor sunt verificate hârtiile, nu pacienții.”, a spus Radu Gănescu, la DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel