Organizația Wikipedia decide să nu mai accepte donații în criptomonede
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Worldspectrum, de la Pexels
Fotografie creată de Worldspectrum, de la Pexels
Organizația care conduce Wikipedia a decis să nu mai accepte donații sub formă de criptomonede, din motive care variază de la impactul asupra mediului al cripto-ului până la deteriorarea reputației pentru proiectul de enciclopedie open-source.

Decizia de a închide contul BitPay al Fundației Wikimedia, anunțată duminică, a luat naștere dintr-o propunere făcută la începutul anului de redactorul  Wikipedia, Molly White. Peste 70% dintre cei care au votat au susținut această mișcare, potrivit The Verge.

”Fundația Wikimedia a decis să întrerupă acceptarea directă a criptomonedei ca mijloc de donare”, a scris organizația, care a adăugat: ”Am început acceptarea noastră directă a criptomonedei în 2014, pe baza solicitărilor voluntarilor și comunităților noastre de donatori. Luăm această decizie pe baza feedback-ului recent din aceleași comunități.”

În propunerea ei, White a spus că acceptarea donațiilor cripto a fost o susținere tacită a ”investițiilor extrem de riscante” și a tehnologiei care sunt ”în mod inerent prădătoare” și, cu siguranță, când vine vorba de principalele monede virtuale Bitcoin și Ethereum, ”extrem de dăunătoare mediului”. 

Ea a spus că impactul asupra mediului ”s-ar putea să nu se alinieze” cu angajamentele de sustenabilitate ale proiectului și că Fundația Wikimedia riscă să prejudicieze reputația acceptând donații sub formă de cripto.

Decizia de a evita criptografiile nu va avea un impact major asupra organizației conduse de donații, deoarece doar 0,08% din veniturile sale anul trecut, însumând aproximativ 130.100 USD, au venit în această formă. În ultimii ani, doar 347 de donatori au folosit această opțiune, majoritatea oferind Bitcoin.

Toate donațiile cripto au fost convertite în dolari 

Fundația Wikimedia nu deține rezerve cripto; când a primit criptodonații, le-a convertit direct în dolari.

Organizația a spus că va continua să monitorizeze problema și ”rămâne flexibilă și receptivă la nevoile voluntarilor și ale donatorilor”. ”Sunt foarte fericit că Fundația Wikimedia a implementat cererea din partea comunității sale și sunt foarte mândru de comunitatea mea că a luat ceea ce consider că a fost decizia etică după multe discuții atente”, a spus White pentru The Verge.

”Există prea multe probleme cu cripto-ul pentru ca orice venit potențial din donații să merite costul de a ajuta la legitimarea acestuia.” a conchis el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel