Organizația Internațională a Muncii: Polonia, lider global pe piața muncii post-COVID-19
Potrivit unei prognoze a Organizației Internaționale a Muncii, Polonia va fi prima în Uniunea Europeană și a doua în lume când vine vorba de amploarea refacerii pieței muncii în timpul pandemiei.
Directorul adjunct al Institutului Economic Polonez (PIE), Andrzej Kubisiak, a subliniat că, conform previziunilor proiectate în raportul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), „Polonia va fi prima în UE și a doua în lume când vine vorba de reconstruirea pieței muncii în timpul criza coronavirusului.”
Potrivit datelor de la OIM, citate de Institutul Economic Polonez, numărul de ore lucrate în 2020 la nivel global a scăzut cu 8,9% de la an la an, din cauza pandemiei de coronavirus.
OIM a explicat că orele lucrate pierdute arată amploarea scăderii ocupării forței de muncă, atât datorită scăderii timpului de lucru în același timp cu menținerea locului de muncă, cât și a pierderilor complete de locuri de muncă.
„Efectele celor doi ani de criză a coronavirusului la scară globală pot ajunge la 125 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă pierdute. Aceasta înseamnă că numărul global de ore lucrate va scădea cu 4,3%; această scădere urmând a se ridica la 3,4% în țările G-20 și la 2,7% în UE”, se arată în raport.
Polonia, lider global pe piața muncii post-coronavirus
S-a remarcat că doar 9 din 189 de țări din lume vor crește numărul de ore lucrate până la sfârșitul anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă de timp înainte de pandemie. Liderul mondial? Nimeni altul decât Norvegia, care își va crește orele lucrate cu 4,5% față de trimestrul al patrulea din 2019.
„În 2020, scăderea Poloniei a orelor lucrate a fost de numai 2,1% și a fost cea mai scăzută din întreaga UE și a treia cea mai mică la nivel global”, a spus el.
Kubisiak a subliniat că cea mai recentă prognoză OIM prevede că orele lucrate în Polonia vor crește cu 2,4% până la sfârșitul anului 2021. El a adăugat că, în afară de Polonia, doar alte două state UE (Croația și Slovenia) au un bilanț pozitiv când vine vorba de ore.
Analiștii OIM au explicat că țările cu venituri mari sau medii-mari, adică cele cu acces mai bun la vaccinuri, au experimentat o reconstrucție a pieței muncii. Situația din alte țări fie nu a cunoscut o îmbunătățire atât de evidentă, fie se constată încă scăderi ale orelor lucrate. Unul dintre elementele analizate în raport a fost impactul pachetelor financiare, care au fost introduse pentru a proteja piața muncii de criză.
Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, totalitatea globală a acestor pachete valorează 16,9 trilioane USD; 86% din aceste fonduri au fost concentrate în economiile dezvoltate, potrivit RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News