Organizația Declic intră peste DNA: A venit momentul să ne strângem!
Organizația Declic intră peste DNA.
Mai precis, vrea mai multă acțiune publică din partea instituției.
”O să fiu directă. Fie că ne place sau nu să recunoaștem, de când a fost înlocuită Laura Codruța Kovesi de la conducerea DNA, instituția parcă nu mai există. Știrile despre marii corupți chemați să dea explicații la sediul instituției au dispărut de tot.
Noi suntem cei care au ieșit în stradă pentru o justiție independentă și nemiloasă cu marii corupți. Dacă ne vom strânge suficient de mulți și de această dată, șeful DNA nu va putea să ne ignore. Semnezi și tu pentru reluarea anchetării marilor corupți? Durează doar 1 minut.
Până de curând, DNA era cel mai activ parchet din România. Din păcate, nu mai vedem niciun fel de activitate în cazul marilor corupți sau a dosarelor cu prejudicii de milioane de euro.
În vreme ce procurorii au uitat de anchete, riscăm ca marii corupți să ia mită mult mai liniștiți. Sau să facă trafic de influență. Până acum, cel puțin la nivel de percepție publică, înalții oficiali se temeau de procurorii anticorupție. Auzeai tot mai des că funcționarii respectă legea, ”ca să nu îi ia DNA”. Oamenii strigau în fața Guvernului: ”DNA să vină să vă ia”.
Acum e o acalmie care pe mine mă panichează. Dacă demnitarii nu se mai tem de procurori, atunci vor face din nou afaceri ilegale pe banii statului. Adică banii noștri, ai cetățenilor. Vor da liber la retrocedări dubioase, vor accepta să fie tăiate masiv pădurile sau să se construiască ilegal. Valizele cu bani vor ajunge din nou în sediile partidelor, iar primarii și parlamentarii vor negocia locurile pe buletinul de vot contra influenței pe care o vor avea.
Când am văzut că DNA a început să aresteze polițiști care luau șpagă pizza sau câteva sute de lei de la vânzătorii de porumb de pe plajă, ne-am amuzat. Apoi, a urmat un moment-cheie care a deslușit ce se întâmplă în interiorul parchetului anticorupție. Unul dintre cei mai experimentați procurori a cerut detașarea de la DNA, nemulțumit că tocmai Direcția a solicitat achitare în dosarul soțului șefei DIICOT. Procurorul a muncit cine știe câte luni cu ancheta, iar acum colegii lui o îngroapă, cu susținerea șefilor. Presa a scris despre ”furtuna” din interiorul instituției.
Atunci am realizat că nu mai putem să privim fără să acționăm. Nu mă înțelege greșit, orice infracțiune trebuie anchetată, însă pentru găinării mărunte există parchetele locale. DNA este un parchet cu procurori de elită, plătiți mai bine decât colegii lor și școliți să investigheze mari fapte de corupție. Și atunci, ne întrebăm ce sau cine îi oprește din a-și îndrepta atenția spre demnitari sau oficiali de rang înalt.
Am ieșit în stradă atunci când politicienii au vrut să amputeze legile justiției. Am fost alături de magistrați când au protestat pentru independența lor. Am susținut o justiție onestă, tocmai pentru a scăpa de corupție, mai ales de cea de la nivel înalt. Însă, după toate acestea, după ce Liviu Dragnea e la închisoare, iar Tudorel Toader nu mai e ministru, ne punem întrebarea: unde sunt marile dosare, ce face DNA?
Sincer vorbind, corupția e clar că nu a dispărut. În timp ce DNA investighează șpăgile în pizza, poate într-un colț de țară un înalt funcționar negociază un contract de echipamente medicale vândute la suprapreț. Altul, cere bani pentru campania partidului. Sunt situații ipotetice. Dar nu imposibile, mai ales în perioada alegerilor, când nivelul corupției crește. Este clară nevoia de bani pentru finanțarea campaniilor electorale, acum se negociază funcții și posturi.
De aceea, acum e cel mai bun moment să ne strângem cât mai mulți și să le cerem o strategie clară în lupta anticorupție. Noi suntem cei care au creat îndemnul ”Toți pentru Justiție”. Noi am stat în stradă, în vânt, ploaie și zăpadă, să apărăm justiția. Așa că suntem îndreptățiți să le cerem procurorilor să își facă treaba.
E responsabilitatea șefului DNA, Crin Bologa, să facă instituția să funcționeze eficient, ca acum 2 ani. El, ca șef, e obligat să facă un plan prin care să repornească motoarele luptei anticorupție. Dacă nu o face, poate că alt procuror merită să îi ia locul. Dar ca să vedem rezultate trebuie ca noi, cetățenii, să ne mobilizăm din nou. Vom începe prin a semna petiția, apoi vom continua cu alte acțiuni vizibile.
Primul pas este semnătura ta. În campania ”Toți pentru Justiție” am fost peste 155.000 de semnatari. Dacă ne reunim forțele, putem ajunge din nou la acest număr și le va fi imposibil să ne ignore. Își vor aminti cum am umplut Piața Victoriei ori de câte ori am simțit că drepturile ne sunt amenințate. Intră aici și semnează petiția. Toți pentru justiție și justiție pentru toți.
PS: Noul procuror-șef al DNA are o datorie față de cetățeni: să mențină operațională instituția pe care o conduce. Nu mai vrem să revenim la PNA-ul înființat de Rodica Stănoiu, cu anchete ce vizau controlorii de tren, în timp ce miniștrii și parlamentarii erau ignorați. Cere-le și tu șefului DNA, președintelui Klaus Iohannis și ministrului Justiției să reia lupta împotriva corupției de la cel mai înalt nivel”, a transmis Cătălina în numele echipei Declic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News