Data publicării:
Organizare nouă a Institutului Național de Sănătate Publică
Organizare nouă a Institutului Național de Sănătate Publică!
La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 20 iulie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru organizarea si funcționarea Institutului Național de Sănătate Publică și pentru aprobarea înființării unei activități finanțate integral din venituri proprii.
Documentul stabilește modul de organizare și funcționare a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), pentru asigurarea îndeplinirii funcțiilor acestei instituții în condiții optime.
Modificările vizează înființarea a două noi Centre Regionale de Sănătate Publică, structuri teritoriale fără personalitate juridică, la Craiova și Galați pentru acoperirea regiunilor cu servicii de sănătate publică, precum și reorganizarea unor centre naționale.
Înființarea Laboratorului Național de Sănătate Publică urmărește eficientizarea resurselor și îmbunătățirea supravegherii și controlul factorilor de risc, de mediu și infecțioși.
Noua organizarea a INSP are ca scop creșterea capacității de intervenție de sănătate publică, precum și asigurarea răspunsului adecvat la situațiile de criză și provocările actuale.
Principalele obiective ale institutului sunt prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile şi netransmisibile, monitorizarea stării de sănătate a populatiei, promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate, evaluarea sănătăţii ocupaţionale și medicina muncii, monitorizarea sănătăţii în relaţie cu mediul, asigurarea managementului sănătăţii publice.
VEZI ȘI: Ministerul Sănătății înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale
Ministerul Sănătății înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.
La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 20 iulie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.
Documentul prevede înfiinţarea Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale.
Acesta va propune Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a IAAM și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.
De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.
Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.
Mai mult, un grup de 10 experți va sprijini activitatea comitetului.
Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a HG.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News