![Consumul excesiv de fastfood poate spori riscul de infecţii / Foto: Pexels Consumul excesiv de fastfood poate spori riscul de infecţii / Foto: Pexels](https://media.dcnews.ro/image/202203/w670/fastfood_59996100.jpg)
Dacă mâncăm în exces pizza şi hamburgeri, vom suferi modificări la nivel celular. Un experiment recent a arătat că șoarecii hrăniți timp de o lună cu echivalentul unei „diete occidentale” (bogată în grăsimi saturate, zahăr și sare, fără niciun fel de fructe sau legume) au prezentat o creștere a numărului de celule imunitare în sânge. Același fenomen ar fi avut loc dacă șoarecii ar fi fost victimele unor infecții bacteriene. Mai mult, această stare de alarmă pe care mâncarea de tip fast-food o declanșează în organism ar putea persista pe termen lung, au dezvăluit oamenii de știință. Concluzia lor se bazează pe cercetări recente privind modul în care sistemul nostru imunitar își poate aminti vechi situaţii medicale când organismul a fost nevoit să lupte cu bacteriile.
"Consumul de alimente dăunătoare a dus la o creștere neașteptată a numărului anumitor celule imunitare din sângele șoarecilor, în special a granulocitelor și monocitelor", a declarat Anette Christ de la Universitatea din Bonn, Germania, care a făcut parte din echipa de cercetare. Savanţii au mai descoperit că dieta bazată pe alimente de tip fast-food a activat anumite gene din organismul șoarecilor. Este vorba de genele care conțin celule progenitoare care au un fel de memorie a atacurilor biologice la care este supus organismul. Altfel spus, revenirea la un regim alimentar echilibrat ar putea să nu fie suficientă pentru a anula complet schimbările petrecute la nivel celular iar acest lucru se reflectă în starea generală de sănătate. Într-adevăr, după o lună, când șoarecii au revenit la dieta obișnuită pe bază de cereale, inflamația a dispărut dar reprogramarea genetică care le-a crescut sensibiltatea la atacuri microbiene a rămas. "După o infecție, sistemul de apărare al organismului rămâne într-un fel de stare de alertă, astfel încât să poată să răspundă mai rapid la un nou atac" a declarat Eicke Latz, cercetător la Universitatea din Bonn. Deocamdată, această reacție a fost confirmată doar la șoareci, însă, având în vedere similarităţile la nivel genetic cu oamenii, este foarte probabil ca organismul uman să treacă prin același proces.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Știrea zilei e despre Carmen Brumă. Nimeni din presă n-a scris despre asta!
- Noi informații despre problemele navei spațiale Starliner. Ce au descoperit inginerii
- Diferența dintre Ambulanță și SMURD. Când și unde intervine fiecare. Raed Arafat, explicații din sistem/ VIDEO
- BANCUL ZILEI: Între vecini, la Vaslui
- Motivul crimei de la Brăila. Ipotezele luate în calcul de anchetatori
- Ciolacu, replică pentru Geoană: E de noaptea minții! / video
- Victorie de etapă pentru investitorul Alin Bucur. Plaja Caelia a primit „undă verde“ de la Tribunalul Constanța
- „Cazul Lasconi” se repetă în familia lui Elon Musk. Miliardarul se laudă că a dezmoștenit-o pe fiica lui trans și a declarat-o moartă. Aceasta a ripostat în presă
- Reacția unui profesor după ce un coleg a venit în fustă: Să încercăm să înțelegem de ce e supărată lumea pentru cum se îmbracă Nae la facultate
- Continuă coaliția PSD - PNL după alegeri? Alina Gorghiu: Sper să nu se supere nimeni că îndrăznesc să am această opinie / video