Ordinul controversat cu naționalitatea sportivilor, semnat de ministrul Novak, contestat de FRF: "Să se studieze 6+5" 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Facebook Eduard Novak
Facebook Eduard Novak
Federaţia Română de Fotbal a anunţat că nu poate aplica ordinul ministrului Novak privind obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă. Astfel, FRF a solicitat în acelaşi timp amânarea impunerii lui cu cel puţin un an.

"Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022 - 2023 determină nu doar încălcarea principiului predictibilităţii, astfel încât cluburile participante în competiţiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-şi adapta strategia transferurilor şi legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoştinţă până astăzi. De asemenea, un alt principiu afectat în situaţia aplicării Ordinului mai sus menţionat începând cu jocurile din sezonul 2022-2023 este cel al stabilităţii contractuale, cluburile având în desfăşurare contracte cu sportivi de naţionalităţi diferite, mulţi dintre aceşti jucători nefiind de naţionalitate română, dar având statut de comunitari şi, implicit aceşti sportivi nu pot avea un tratament diferit faţă de sportivii de naţionalitate română, iar încetarea intempestivă a unor astfel de contracte sau neutilizarea unor astfel de jucători exclusiv pentru motivul limitei menţionate în cuprinsul Ordinul pot genera litigii şi efecte patrimoniale importante în sarcina cluburilor şi, pe cale de consecinţă, în sarcina federaţiilor sportive naţionale şi chiar a Ministerului Sportului, în cazul unor soluţii defavorabile în instanţele de judecată. 

În concluzie, Federaţia Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puţin un sezon competiţional. Acelaşi lucru a fost transmis şi domnului ministru Eduard Novak, personal, de către preşedintele Răzvan Burleanu, în cadrul consultării avute pe acest subiect, când preşedintele FRF i-a comunicat domnului ministru Novak, la solicitarea acestuia, că numărul străinilor din Liga I este de aproximativ 35% din numărul total de fotbalişti legitimaţi. Acesta fiind singurul subiect dezbătut pe această temă. Având în vedere timpul scurt avut la dispoziţie de la data publicării în Monitorul Oficial, 08.07.2022, a Ordinului nr. 500 raportat la clarificările pe care le considerăm necesare, dar şi data desfăşurării primului meci al noului sezon competiţional, Supercupa României, respectiv 09.07.2022, Federaţia Română de Fotbal se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica, cel puţin pentru moment, actul în discuţie", se arată în comunicatul FRF.

FRF: Singura posibilitate ar fi cu 6 sportivi străini + 5 sportivi români, dar trebuie studiată cu legile UE



În plus, Federaţia Română de Fotbal consideră că sunt necesare clarificări cu privire la modalităţile de aplicare a Ordinului şi de verificare a îndeplinirii condiţiilor impuse prin intermediul acestuia. "Subliniem că, la o analiză sumară, procentul de 40 % de jucători români impuşi pentru fiecare echipă în teren, în cazul fotbalului, reprezintă o aplicare inversă a regulii FIFA '6+5', regulă considerată în numeroase ocazii ca fiind în contradicţie cu normele comunitare şi chiar respinsă de Parlamentul European în 2008. Astfel, chiar şi în situaţia în care regula ar fi '5+6', FRF consideră necesară o analiză amănunţită cu privire la compatibilitatea acestei reguli cu normele dreptului UE", susţin oficialii FRF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel