Ordinea în care sunt servite băuturile la o masă festivă. Pentru a vă impresiona musafirii, trebuie să știti ce gafe să evitați
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 01 dec 2022, 11:29
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
La o masă festivă, servirea băuturilor se face după anumite reguli.

În cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, Aurelia Marinescu ne învață la ce temperatură se servește fiecare soi în parte, dar și cum să evităm anumite greșeli.

Trebuie să servim vinurile albe seci înaintea celor roşii.

Vinurile albe foarte dulci, în schimb, se servesc după cele roşii.

Ordinea este totdeauna crescătoare: mai întâi vinurile slabe, apoi cele tari.

Mai întâi vinul nou, apoi cel vechi.

În ce pahare se toarnă

Băuturile aperitive, cherry sau cocktail se servesc la temperatura pivniţei, 10-12°.

O şampanie sau un spumos sec servit ca aperitiv nu trebuie să depăşească 8 sau 10°.

Vom alege paharele potrivite pentru fiecare tip de vin: pahar rotunjit sau cu picior scurt pentru vinurile albe, pahar cu picior înalt pentru vinurile roşii, cupă pentru şampanie.

Vinurile roşii vor fi servite la temperatura pivniţei dacă sunt uşoare şi la temperatura camerei dacă sunt mai tari.

Vinurile dulci şi şampania dulce sunt servite foarte reci.

Berea nu va fi niciodată oferită la o reuniune festivă. Ea însoţeşte totuşi foarte bine, în intimitate, anumite specialităţi regionale. Se serveşte rece, în pahare mari, fără picior, sau în halbe.

Ţuica din fructe cu sâmbure este servită rece, notează adevarul.ro.

Citește și...

Bilic: În post, gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume. Beți apă cu lămâie, ceai verde. Faceți pauze alimentare de 5 ore între mese

 

Mihaela Bilic a vorbit despre greșelile care trebuie evitate în post.

„Prin eliminarea produselor de origine animală dăm posibilitatea organismului să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. Iată câteva recomandări.

Greșeli care trebuie evitate în post:

Fiți atenți la cantitate! Principiul de bază este să mănânci puțin, cât să supraviețuiești. Obiectivul postului este să experimentezi senzația de foame, nu să te îndopi cu produse vegetale. 

Evitați consumul de produse semipreparate, ambalate și ultraprocesate! Ca să aveți beneficii pentru sănătate, preparați mâncăruri simple, pe bază de cereale, legume și leguminoase. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat în soia și grăsimi vegetale. Gătiți ciorbe, tocănițe, ghiveci de legume și multe salate. 

Atenție la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zahărul, deși acesta obosește ficatul și crește colesterolul din sînge. Dulciurile de post sunt un amestec de făină, grăsime vegetală și zahăr care duce rapid la îngrășat. 

Nici excesul de sare și ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicită digestia și metabolismul. În post trebuie limitat consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește. 

Obiective care trebuie atinse în post:

Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc. 

Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă multă disciplină, este și un exercițiu psihologic, nu doar alimentar. Învățați moderația și limitați cantitatea de mâncare consumată. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli sătul de la masă!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?