Data publicării:
Merkel se roagă de Viktor Orban. Vizită în Germania la invitația cancelarului
Premierul ungar Viktor Orban efectuează, joi, o vizită la Berlin, la invitaţia cancelarului german Angela Merkel.
Premierul ungar Viktor Orban efectuează joi o vizită la Berlin într-un moment în care susţinătorii atitudinii ferme faţă de migranţi triumfă în Europa, iar cancelarul german Angela Merkel este constrânsă să li se alăture, comenteză AFP.
"Un eveniment incredibil se produce: Angela Merkel i-a cerut o întrevedere lui Viktor Orban şi nu invers", a comentat recent ziarul ungar Magyar Idok, apropiat puterii de la Budapesta. "Vântul şi-a schimbat direcţia în Europa", adaugă el, vorbind despre "retragerea" cancelarului german.
Angela Merkel şi şeful guvernului ungar au reprezentat ani la rând polii opuşi în materie de azil în Europa: voinţa de primire generoasă pentru solicitanţii de azil care fugeau de războiul din Siria în 2015, pe de o parte, şi refuzul categoric al imigraţiei de cealaltă parte, în numele apărării valorilor creştine ale Europei. De acum înainte însă ei par constrânşi să colaboreze. Cei doi lideri vor susţine o conferinţă de presă comună în jurul orei 11 GMT despre prima lor întâlnire după aproape trei ani.
Vremurile s-au schimbat
Cu puţin timp în urmă, Viktor Orban denunţa "imperialismul moral" al cancelarului german, înainte de a deveni unul dintre artizanii închiderii "rutei Balcanilor", pe atunci parcurs de cea mai mare parte a migranţilor pentru a ajunge din Grecia în ţările Europei de Vest.
Viktor Orban a reuşit, puţin câte puţin, să-şi impună agenda restului Uniunii Europene în problemele migraţiei, ajutat de sosirea la putere a extremei drepte în mai multe ţări, precum Austria şi Italia, ideile sale câştigând teren şi în Germania. Summitul european săptămâna trecută cu privire la migraţie a constituit o formă de consacrare pentru Viktor Orban, care a vorbit despre un "imens succes" al tezelor sale.
Europa a pus accentul pe întărirea controalelor la frontiere şi pe instrumentele de a-i ţine pe migranţi la distanţă, precum platformele de debarcare în Africa de Nord. În acelaşi timp, Angela Merkel a trebuit să renunţe definitiv la proiectul cotelor de repartizare a solicitanţilor de azil în UE, în special în faţa opoziţiei ţărilor din Europa Centrală şi de Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News