Data publicării:
Orban, reacție după consultarea cu UDMR privind noul Guvern
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat joi, după întâlnirea cu liderii UDMR, că au avut o discuţie în care s-au înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale, cât şi referitor la poziţia faţă de anumite articole din Ordonanţa 114.
'Am avut o discuţie privitoare la principalele elemente ale programului de guvernare, am avut o discuţie privitoare la structura Cabinetului, privitoare la posibili candidaţi de miniştri şi, de asemenea, am discutat despre diferite aspecte care ţin de urgenţa situaţiei în care se găseşte România.'
'Din punctul meu de vedere a fost o discuţie pozitivă, o discuţie în care ne-am înţeles pe foarte multe puncte, atât în ceea ce priveşte elemente ale politicii fiscale, cât şi în aceea ce priveşte poziţia faţă de anumite articole din Ordonanţa 114 şi în ceea ce priveşte alte elemente ale programului de guvernare. Evident, conform procedurii, UDMR trebuie să ia decizia în cadrul organismelor statutare, lucru care se va întâmpla în cursul săptămânii viitoare. A rămas să mai avem o întâlnire, după ce ei dezbat şi iau decizia', a precizat Orban, la Palatul Parlamentului. Liderul liberalilor a adăugat că reprezentanţii UDMR nu au pus condiţii pentru a susţine guvernul, dar au pus 'nişte întrebări de bun simţ privind anumite domenii cărora Uniunea le acordă o atenţie specială'.
'Am avut discuţii privitoare la necesitatea unei rectificări bugetare, pentru că este clar că foarte multe instituţii şi autorităţi locale nu pot să încheie anul în condiţiile actualelor reglementări în domeniul bugetar. Evident, am avut o discuţie privitoare la structura unui viitor buget, în care împărtăşim puncte de vedere similare, să existe o pondere mai mare acordată investiţiilor, de asemenea, o pondere mai mare acordată educaţiei. Nu în ultimul rând am discutat despre posibilitatea de a utiliza fonduri europene, în special din cadrul POIM şi de a cere acordul Comisiei Europene ca sumele pe care este clar că nu avem capacitatea de a le absorbi să le putem utiliza pentru Programul Operaţional Regional, în cadrul unor investiţii care sunt derulate de autorităţile locale. A fost o discuţie foarte serioasă, la obiect, o discuţie legată de foarte multe elemente ale programului de guvernare în câteva domenii importante şi după această discuţie sunt optimist în privinţa deciziei UDMR', a arătat Ludovic Orban.
El a precizat că nu a ajuns la un consens cu liderii UDMR în privinţa alegerii primarilor în două tururi de scrutin. 'Nu am ajuns la un consens, aici am spus că nu putem să ne modificăm punctul de vedere. PNL a înaintat un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi nu poate să renunţe la susţinerea acestui proiect de lege. Sigur că, în privinţa ordonanţelor de urgenţă, aici am spus foarte clar că Partidul Naţional Liberal este împotriva emiterii de ordonanţe de urgenţă atunci când nu există situaţii de urgenţă şi când nu există temei constituţional. Noi suntem adepţii adoptării actelor normative în dezbatere parlamentară şi cu consultarea publică a cetăţenilor', a subliniat Orban.
Întrebat care sunt ministerele de care au fost interesaţi cei de la UDMR, el a răspuns: 'Atâta timp cât preşedintele UDMR nu a spus, nu o să vă spun nici eu'. 'Orice întrebare privitor la potenţiali candidaţi la orice portofoliu în care a existat interes i-am furnizat', a adăugat premierul desemnat, confirmând că i-a consultat pe reprezentanţii UDMR în legătură cu lista posibililor miniştri şi că 'nu a existat o obiecţie serioasă faţă de vreunul dintre candidaţi'. Ludovic Orban a reiterat că nu va face public numele posibililor miniştri decât în momentul în care vor fi finalizate negocierile şi va şti foarte clar structura politică a guvernului şi după decizia forurilor statutare ale partidului.
Premierul desemnat a menţionat că nu a purtat niciun fel de discuţii despre numiri în funcţii, care să reprezinte o condiţie a susţinerii. 'Cu cât se învesteşte mai repede guvernul, cu atât guvernul va avea capacitatea de a prezenta mai repede Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat', a precizat liderul liberalilor. De asemenea, întrebat dacă solicitările UDMR, precum cea privind alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, pot fi incluse în programul de guvernare, Ludovic Orban a spus: 'Alocarea procentului de 6% pentru educaţie reprezintă un deziderat. Noi vrem să vedem exact adevărul despre situaţia finanţelor publice şi a bugetului de stat. Când vom avea cu adevărat toate informaţiile reale despre starea de lucruri vom vedea. Evident şi pentru noi educaţia este o prioritate şi vom aloca resurse financiare mai mari decât au fost alocate de guvernele PSD', potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News