• Orban RATEAZĂ atacul împotriva PSD! De ce stocurile din timpul guvernării PSD nu puteau răspunde la specificul unei epidemii noi
Primul caz de infectare cu virusul COVID-19 din lume a apărut în China la jumătatea lunii noiembrie 2019 și a ajuns în țara noastră în finalul lunii februarie.
Atunci însă clasa politică era încă preocupată de răfuielile politice obișnuite: declanșarea alegerilor anticipate, două tururi la locale, parlamentarele în aceeași zi cu locale! Și răfuielile au continuat până pe 12 martie, când premierul desemnat Florin Cîțu și-a retras nominalizarea, cu explicația halucinantă că mandatul era doar pentru anticipate! De notat că afirmația lui Cîțu avea loc când în România erau deja confirmate 48 de cazuri de infecții cu COVID-19!
În tot acest timp, autoritățile din România nu au făcut achiziții importante de teste, combinezoane, echipamente de testare sau alte materiale necesare combaterii celei mai mari pandemii din acest secol!
După ce lucrurile s-au agravat și Italia ne-a arătat cât de mulți oameni pot muri din cauza noii pandemii au început să pună întrebări. De ce se fac atât de puține teste? De ce medicii din prima linie care trebuie să ne ajute sunt lăsați fără protecție? De ce nu sunt echipamente de testare?
Răspunsul guvernului a fost în aceeași logică a „grelei moșterniri"
„Stocurile de materiale care trebuia să fie asigurate, prin lege, pentru combaterea unei epidemii, erau zero, iar direcțiile de sănătate publică erau „aproape în moarte clinică", a declarat joi, premierul Ludovic Orban. Bine, bine, domnule Orban, dar ce treabă au stocurile zero din guvernarea PSD, cu lipsa de teste și aparate de testare? Nici dacă erau pline ochi aceste stocuri, ele nu ar fi putut răspunde nevoilor specifice ale unei gripe noi, cu care omenirea se confruntă pentru prima dată!
Dincolo de nivelul stocurilor lăsate de PSD, ceea ce conta cu adevărat erau achizițiile ce trebuiau făcute imediat după data din 22 ianuarie când s-a constituit Comitetul interministerial care a dispus Institutului Matei Balș să stabilească protocolul de diagnostic și tratament. Cu ce ne-ar fi ajutat dacă România avea stocurile pline de ibuprofen, de exemplu? Cu absolut nimic! Era însă vital ca România să-și facă din timp rezervele de kituri de testare pentru a le aplica pe toate cazurile suspecte, nu doar pe cele cu simptome grave. În 16 martie, la două luni după ce Iohannis ne spune că ne confruntăm doar cu o banală răceală, România mai avea disponibile doar 1.524 de kituri de testare! În aceeași zi, Coreea de Sud, un stat care s-a dovedit eficient în lupta cu pandemia, aplica peste 20.000 de teste!
Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este cât se poate de clară: „Testați, testați, testați!". Raționamentul logic al directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, e cât se poate de limpede: „nu poți lupta cu virusul, dacă nu știi unde se află". În această situație se află acum România, din cauza unei clase politice mai preocupate de propriile jocuri politice, decât de siguranța publică! Iar lipsa kiturilor de testare, nu mai poate fi pusă în cârca fostei guvernări. E timpul ca cei care decid pentru siguranța sanitară din România să își asume propriile neajunsuri!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News