Orban nu joacă cum îi cântă UE. FIDESZ are propriile reguli
Presa europeană reacționează mai prompt decât timizii lideri europeni, după modificările constituționale din Ungaria. Mai multe publicații scriu că democrația din Ungaria , devenită membru UE în 2004,a devenit plăpândă, iar premierul Viktor Orban sfidează cu grație somațiile venite din partea Uniunii Europene.
[caption id="attachment_293256" align="alignleft" width="640"] Foto: caricatură presseurop.eu, autor - Hachfeld[/caption]Presiunea europeană exercitată înainte ca parlamentarii să voteze, pe 11 martie, noile amendamente s-a dovedit inutilă. Atunci, UE, Comisia Europeană și chiar S.U.A cereau Ungariei să amâne votul și chiar să ceară o revizuire a noilor elemente din partea Comisiei de la Veneția. Proiectul de modificare a fost însă adoptat cu 265 de voturi ”pentru”, 11 ”împotrivă” și 33 de abțineri.
Intervenția lui Merkel
Cancelarul german Angela Merkel a criticat, marți, în fața președintelui ungar Ader Janos atitudinea de nepăsare Ungariei în fața avertismentelor partenerilor europeni. Merkel a cerut Ungariei să creeze ”un climat economic predictibil”, după cum a declarat șeful statului maghiar, citat de MTI.
Presa europeană: Orban dă o lovitură în inima statului de drept
Cotidianul maghiar Süddeutsche Zeitung, citat de presseurop.eu, scrie că cel care pozează în salvatorul națiunii, Viktor Orban, reprezintă cel mai mare pericol pentru țara sa. Deși lasă impresia că înțelege îngrijorările partenerilor europeni, premierul maghiar alege să subjuge justiția, mai notează ziarul german.
Francezii de la Le Monde scriu că ”Budapesta şi Bruxelles se joacă de-a şoarecele şi pisica. Cu o singură deosebire, şoarecele maghiar este mai agil pe când pisica europeană este palidă şi ezitantă". Iar astăzi "Europa se află într-o poziţie jenantă”.
Ce mai pregătește FIDESZ-ul
Prim-ministrul Orban a fost criticat pentru că și-a numit un apropiat guvernator al Băncii Centrale. Guvernul pe care îl conduce amenință acum cu preluarea băncilor străine, pentru că, spune Orban, va crește controlul investitorilor ungari asupra sectorului bancar local până la minim 50%, scrie Reuters. Relația economică bilaterală dintre Ungaria și UE ar avea de suferit cu o asemenea măsură, băncile străine de la Budapesta plătind oricum cele mai mari taxe bancare din Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News