Orban își dorește creșterea capitalului autohton
Ponderea capitalului autohton trebuie să crească în procesul de dezvoltare economică.
Autorităţile trebuie să fie 'un partener şi un susţinător' al acestuia şi nu 'un creator de obstacole', a declarat luni premierul Ludovic Orban, la Forumul Capitalului Românesc.
'În procesul de dezvoltare economică, sigur că nu trebuie să existe discriminare între capitalul străin şi cel românesc, dar atunci când condiţiile sunt vitrege capitalul străin pleacă mult mai uşor, în timp ce capitalul autohton român este cel care asigură o coloană vertebrală economică şi de aceea cred că ponderea capitalului autohton trebuie să crească şi orice român care vrea să pună pe picioare o afacere trebuie să găsească în Guvern, în autorităţile locale, un partener şi un susţinător, nicidecum cum se întâmplă astăzi, un creator de obstacole şi un instrument de împiedicare', a precizat Orban la evenimentul care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Accesul la capital este fundamental pemtru companiile românești
Şeful Executivului a adăugat că accesul la capital este fundamental pentru companiile româneşti, menţionând că trebuie găsită modalitatea prin care să fie fructificate mai mult resursele pentru a susţine proiecte de dezvoltare. 'Sigur că foarte multe lucruri trebuie făcute - de la viteza de înregistrare a unei firme, la viteza de acordare a certificatului de plătitor al TVA şi până la viteza de obţinere a tot ce înseamnă certificate, autorizaţii şi alte acte care sunt emise de entităţile administrative. De asemenea, cred că accesul la capital este fundamental pentru companiile româneşti, accesul la arhive este, de asemenea, foarte important. De asemenea, sunt convins că va trebui să găsim un mod în care să fructificăm mai mult resursele la care avem acces pentru a susţine proiecte de dezvoltare a companiilor româneşti. Avem multe proiecte, de la a realiza investiţii, până la un sistem de sprijin al internaţionalizării companiilor româneşti, până la simplificări procedurale, până la programe care într-adevăr să susţină dezvoltarea afacerilor şi care să încurajeze cât mai mulţi oameni să pornească afaceri', a subliniat Orban.
În context, prim-ministrul a evidenţiat importanţa educaţiei în domeniu, care să stimuleze iniţiativa, creativitatea sau puterea de analiză. 'Realitatea este că, dacă te uiţi la numărul persoanelor care sunt implicate în companii, dacă te uiţi la numărul de companii la 1.000 de locuitori care sunt înfiinţate, România este mult sub linia europeană, dacă ne uităm la ponderile capitalului autohton în diferite domenii de activitate, putem constata că există un loc mare de creştere, un loc mare de dezvoltare, iar raţiunea pe care trebuie să o realizeze Guvernul, pe lângă tot ceea ce înseamnă transformarea administraţiei antreprenoriale şi cu o administraţie suport pentru întreprinzători, acţiunea trebuie să vizeze şi educaţia, iar procesul de educaţie trebuie să încurajeze cu adevărat alte lucruri decât capacitatea de memorare şi de producere, conformismul, ci, dimpotrivă, trebuie să încurajeze iniţiativa, îndrăzneala, creativitatea şi asociativitatea, puterea de analiză şi sinteză şi calităţi moral-volitive', a mai precizat Orban, relatează AGERPRES.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News