Data actualizării:
Data publicării:

ȘOMAJ TEHNIC, după 15 mai. Orban, anunț pentru angajați și angajatori

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Ludovic Orban, premierul României a anunțat ce se va întâmpla cu firmele care vor fi nevoite să rămână sub restricție, închise, chiar și după data de 15 mai. 

Premierul Ludovic Orban a declarat că firmele care vor rămâne sub măsurile de restricţie a activităţii vor beneficia în continuare de plata şomajului tehnic pentru angajaţi şi după data de 15 mai, scrie Agerpres. 

"Deci, pentru firmele care vor fi sub măsurile de restricţie a activităţii normal că vom continua plata şomajului tehnic, pentru că angajaţii lor nu pot fi reangajaţi, atât timp cât firma nu poate să-şi reia activitatea. Pentru companiile care vor ieşi de sub interdicţia de funcţionare după data de 15 mai vom pune la dispoziţia companiilor un set de măsuri active. Persoanele care au fost în şomaj tehnic şi îşi reiau activitatea în cadrul firmei le vom susţine printr-o măsură activă, adică plata unui cuantum din salariu pentru o perioadă de timp, urmează să analizăm situaţiile concrete pentru a putea adopta actul normativ", a declarat Ludovic Orban, miercuri, la finalul unei vizite la uzina de la Dragomireşti, din judeţul Dâmboviţa, întrebat dacă firmele care nu vor fi deschise după 15 mai vor mai beneficia de şomaj tehnic pentru angajaţi.

Restricțiile, analizate serios 

El a precizat că guvernanţii analizează serios fiecare restricţie impusă unor activităţi economice şi doar acele sectoare unde există un risc epidemiologic scăzut vor fi redeschise.

"Am căutat în perioada de izbucnire a epidemiei să limităm la maximum posibil numărul de activităţi economice pe care le-am restricţionat. Am restricţionat doar acele activităţi economice care trebuiau în mod obligatoriu oprite, pentru că prezentau un risc de transmitere a virusului foarte mare. Aceeaşi abordare o avem şi acum. Privitor la fiecare restricţie existentă a unor activităţi economice, facem o analiză foarte serioasă din punct de vedere epidemiologic, după mai mulţi parametri. De asemenea, gândim ce posibile măsuri de protejare a angajaţilor la locul de muncă sau a angajaţilor care interacţionează cu clienţi, ce măsuri de protecţie pot fi folosite şi care este eficienţa acestei măsuri şi, în funcţie de această analiză, vom permite reluarea unor activităţi economice. Dar, repet, doar acele activităţi economice pentru care există un risc epidemiologic scăzut şi pentru care există posibilitatea de a se asigura protejarea angajaţilor şi protejarea clienţilor, atunci când este vorba de interacţiune între angajaţi şi clienţi", a afirmat Orban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel