Orban cere Uniunii să amâne discuțiile despre aderarea Ucrainei, deși a primit asigurări că Ungaria poate primi fondurile dacă susține primirea Kievului
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a solicitat, luni, printr-o scrisoare adresată lui Charles Michel, președintele Consiliului European, amânarea oricărei decizii privind începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în contextul conflictului cu Rusia, transmite Reuters.
Orban, care a menținut legături cu Moscova în ciuda sancțiunilor impuse de UE împotriva Rusiei, insistă de săptămâni întregi că Ucraina nu este pregătită să inițieze negocierile de aderare la UE.
Această poziție contravine opiniei Comisiei Europene, organismul executiv al UE, care a propus luna trecută liderilor blocului să aprobe începerea discuțiilor cu Kievul imediat ce acesta îndeplinește anumite condiții finale.
Orice astfel de decizie necesită sprijinul unanim al liderilor UE.
În scrisoarea adresată lui Michel, Orban a cerut evitarea luării unei astfel de decizii la summitul planificat să aibă loc la Bruxelles în zilele de 14 și 15 decembrie. De asemenea, a precizat că summitul nu ar trebui să se pronunțe nici cu privire la un plan bugetar care include 50 de miliarde de euro în sprijin economic pentru Kiev.
"Vă rog respectuos să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar conduce inevitabil la un eșec", a consemnat Orban în scrisoare.
"Consiliul European trebuie să evite acest scenariu contraproductiv în numele unității noastre, cea mai importantă valoare."
Discuțiile privind aderarea la UE ar reprezenta un moment crucial pentru Ucraina, o fostă republică sovietică care se luptă să respingă o invazie militară rusă de aproape doi ani.
Un purtător de cuvânt al lui Michel a refuzat să comenteze scrisoarea. Cu toate acestea, alte țări din UE au arătat că doresc să discute perspectivele de aderare a Ucrainei și propunerea bugetară la summit.
Deși a existat o încercare de a convinge Budapesta să susțină Ucraina, Comisia a anunțat în zilele recente că va debloca miliarde de euro în ajutor UE pentru Ungaria, care fuseseră blocate din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, inclusiv corupția.
Cu toate că Michel a vizitat recent Budapesta, nu există încă semne clare că acesta a reușit să îl convingă pe Orban în ceea ce privește Ucraina.
Un diplomat UE a afirmat că Michel a plecat de la Budapesta "cu mâna goală", în timp ce un oficial al blocului a declarat luni că este "foarte, foarte dificil" să obțină un acord între toate cele 27 de state pentru a iniția discuții de aderare cu Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News