Orban acuză NATO și UE: Setează pregătirea intrării Europei în război
Viktor Orban acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război.
Premierul ungar Viktor Orban susține că temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, relatează Agerpres, citând Reuters. În acelaşi timp, Orban acuză că la Bruxelles şi la Washington s-ar face pregătiri pentru intrarea Europei în război, potrivit MTI şi EFE. Declarațiile lui vin în contextul în care Ungaria, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, a refuzat să furnizeze asistenţă militară Ucrainei de la lansarea invaziei ruse din februarie 2022.
"Armata rusă poartă un război serios şi dificil cu ucrainenii. Dacă ruşii ar fi fost destul de puternici să-i doboare pe ucraineni dintr-o singură rundă, ar fi făcut-o până acum", a declarat Orban în interviul săptămânal pe postul public de radio.
În plus, potrivit acestuia, capacităţile militare ale NATO sunt de departe mai mari decât ale Ucrainei şi de aceea este improbabil ca Rusia sau orice altă ţară să lanseze un atac împotriva NATO.
"Nu consider logic ca Rusia, care nu poate nici să învingă Ucraina, să vină deodată şi să înghită întreaga lume occidentală. Riscul să se întâmple asta este extrem de scăzut", a spus Orban.
Orban, acuzații la adresa UE și NATO
În schimb, premierul ungar acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război.
"Ceea ce se întâmplă astăzi la Bruxelles şi la Washington, sau momentan mai mult la Bruxelles decât la Washington, setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar, ceea ce am putea descrie la fel de bine şi prin pregătirea intrării Europei în război", a spus Viktor Orban în interviu de la Kossuth Radio.
El a amintit că preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusiei nu i se poate permite să câştige războiul, în timp ce Polonia intenţionează să doboare, cu propriile sale arme, rachete ruseşti care atacă infrastructura civilă din Ucraina.
"Aceasta este o operaţiune de comunicare în pregătirea unei acţiuni de război", a insistat Viktor Orban, citat de EFE.
Potrivit lui, sunt necesare o armată, pregătiri şi capacităţi de autoapărare puternice, iar simpla existenţă a unei armate "nu duce la război", ci "slăbiciunea este cea mai comună cauză a războaielor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News