Orașul din România recomandat de jurnaliștii britanici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Britanicii de la The Independent au scris despre un oraș din România care merită să fie vizitat.

Publicația The Independent a vorbit despre Cluj-Napoca, orașul cunoscut drept capitala Transilvaniei.

Napoca era numele cetății romane care a existat în Cluj în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, iar rostirea „Cluj-Napoca” cu voce tare sună ca și cum ai spune mamei tale pe numele ei complet la o cafea, scriu britanicii.

Majoritatea celor care aud „Transilvania” se gândesc la „Dracula”, iar regiunea găzduiește numeroase castele medievale remarcabile. Se află în centrul României și, dincolo de mitologie, este și locul în care veți descoperi Carpații Sudici – o sălbăticie în care urșii, zimbrii și lupii încă hoinăresc liberi. Adăugați câteva orașe fermecătoare, iar aceasta este o adevărată aventură, ieșită din circuite.

Astăzi, centrul Clujului găzduiește un oraș vechi plin de viață, iar străzile sunt pline de oameni. Gândiți-vă și mergeți la restaurantele ascunse pe alei și la barurile aglomerate de pe străzile înguste, pietruite, care se luminează noaptea. De asemenea, este locul celei mai mari universități din România, acesta fiind un oraș studențesc în care cultura prosperă, iar priveliștile asupra râului Someșul Mic, împreună cu arhitectura barocă și gotică, sunt la doar câțiva pași. 

Există o mulțime de excursii de o zi din oraș la Castelul Bran (numit adesea castelul lui Dracula) și la diverse alte locuri din zona Munților Carpați, dar nu confunda Clujul cu un terminal de autobuze din Transilvania. În sud există orașul Brașov, o altă localitatea frumoasă care este de fapt poarta de intrare către Castelul Bran.

Ce să vizitezi în Cluj

Odată ce ajungi în Piața Unirii medievală din centrul Clujului, nu te vei mai vrea să pleci. Biserica gotică Sf. Mihail este străjuită de un monument emblematic în cinstea lui Matei Corvin, regele maghiar din secolul al XV-lea. Casa în care s-a născut acesta se află în apropiere, pe strada Matei Corvin. În dreapta Pieței Unirii se află Muzeul Național de Artă (8 lei/1,30 £), în vechiul Palat Banffy, iar în stânga sunt diverse cafenele. 

Dacă ieși din centrul vechi și traversezi râul Someșul Mic, vei ajunge la marginea Dealului Cetățuia. Puțin mai sus, vei privi întregul Cluj, care arată mult mai verde de acolo decât din oraș. Priveliștea vă oferă o idee despre așezarea orașului, cu locuințe construite pe dealurile din jur. În stânga și în prim plan se află Centrul Vechi, iar în dreapta vei avea o priveliște magnifică asupra curbelor blânde ale arenei Clujului, unde joacă echipa CFR Cluj, fiind unul dintre cele mai frumoase și distinctive stadioane de fotbal din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel