Orașele de lemn ar putea reduce emisiile de carbon cu 100 de miliarde de tone până în 2100
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Orașele de lemn ar putea fi soluția pentru limitarea încălzirii globale. 

Orașele de lemn, în locul celor de beton și oțel, ar putea economisi aproximativ 10% din bugetul de carbon necesar pentru a limita încălzirea globală la 2°C în acest secol. Studiul care afirmă asta este primul care analizează amploarea posibilelor reduceri de emisii de la o tranziție la scară largă către „orașe din lemn”, scrie The Guardian. Revizuirea practicilor de construcție necesare pentru o astfel de schimbare ar necesita până la 149 de milioane de hectare de noi plantații de lemn și o creștere a recoltelor din pădurile naturale neprotejate, dar nu trebuie să se extindă și la terenurile agricole, conform lucrării Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), din Germania.

Adăpostirea a 90% din populația urbană în creștere a lumii în orașele de lemn de înălțime mijlocie ar putea preveni emisii de carbon de 106 miliarde de tone până în 2100, arată cercetarea. „Mai mult de jumătate din populația lumii locuiește în prezent în orașe, iar până în 2100 numărul va crește semnificativ. Acest lucru înseamnă că vor fi construite mai multe locuințe din oțel și beton, dintre care majoritatea au o amprentă serioasă de carbon. Dar avem o alternativă. Putem adăposti noua populație urbană în clădiri de înălțime mijlocie, adică de la 4 până la 12 etaje, realizate din lemn”, a declarat Abhijeet Mishra, autor principal al lucrării.

Cum ar trebui să fie folosite terenurile

Folosind patru scenarii diferite de utilizare a terenurilor, oamenii de știință PIK au folosit modelul global de utilizare a terenurilor cu sursă deschisă Magpie pentru a explora impactul și aspectele practice ale ideii de „orașe din lemn”. Lemnul are cea mai mică amprentă de carbon dintre toate materialele de construcție, deoarece dioxidul de carbon absorbit de copaci în timpul creșterii nu este emis decât atunci când lemnul este distrus.

Alexander Popp, coautor al studiului, a spus că prevenirea exploatării lemnului din pădurile intacte și în zonele de conservare a biodiversității a fost crucială pentru calculele lor. „Protejarea explicită a acestor arii este esențială, totuși înființarea de plantații de lemn în detrimentul altor zone naturale neprotejate ar putea crește și mai mult o pierdere viitoare a biodiversității”, a spus el. Ecologiștii subliniază însă că cele 131 de milioane de hectare de plantații de copaci din lume tind să fie mai puțin biodiverse decât pădurile naturale și ard mult mai ușor.

Sini Eräjää, liderul campaniei europene pentru alimente și păduri a Greenpeace, a declarat că ar fi „o idee teribilă” să tăiem pădurile naturale și să le înlocuim cu plantații de lemn. „Ar fi un dezastru pentru natură și pentru climă”, a spus ea. „Pădurile naturale, cu biodiversitate, sunt mai rezistente la secetă, incendii și boli, deci sunt un depozit de carbon mult mai sigur decât plantațiile de copaci pe care le-am văzut în fum în această vară din Portugalia până în California”, spune Eräjää.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel